Новини

Последно поколение видеоендоскопска система за отделението по хирургия в УМБАЛ“Еврохоспитал Пловдив“ООД

Дата на публикуване: 23.03.2019

Отделението по хирургия в УМБАЛ „Еврохоспитал Пловдив“ ООД получи нова видеоендоскопска система.  Olympus VISERA 4K UHD e последно поколение хирургична ендоскопска система, включваща иновативната 4K технология. С ултра висока детайлност, по-широка цветова гама и увеличена визуализация като ключова концепция, VISERA 4K UHD постига подобрена видимост и допълнително подпомага точността и безопасността на лапароскопската хирургия.
          По този начин отделението по хирургия с III ниво на компетентност оборудва и трите си операционни зали със съвременна апаратура за миниинвазивна хирургия. 
         Дни преди това екип под ръководството на началника на отделението доц. д-р Николай Белев д.м. извърши  изключително сложна операция за рак на хранопровода, като същата бе извършена от един екип изцяло по миниинвазивен път – чрез лапароскопия и торакоскопия. Следоперативно пациентът се възстанови много  бързо и беше изписан на 6-я ден.
         Новата апаратура ще улесни хирурзите в ежедневната им работа, тъй като тук се извършват  рутинно голям обем лапароскопски операции, вкл. и лапароскопска дуоденопанкреатична резекция.
         75 % от оперативните интервенции в отделението се извършват по миниинвазивен път, което го прави един от водещите центрове в България с голям потенциал.

 

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ - КОЛЕДА 2019

Дата на публикуване: 21.12.2018

Иновативен метод на живо представиха немският професор Хайнц Рьотингер и д-р Свилен Шидеров в УМБАЛ „Еврохоспитал”

Дата на публикуване: 21.12.2018

Операция на живо по смяна на тазобедрена става бе демонстрирана в пловдивската университетска болница „Еврохоспитал”. Иновативната технология бе представена от създателя на предно-латералния мини достъп за ендопротезиране на тазобедрена става проф. д-р Хайнц Рьотингер от Катедрата по ендопротезиране в Мюнхенската хирургическа болница, който е с над 30-годишен опит в ендопротезирането. Пациентката бе възрастна жена, която от доста време е с оплаквания в дясна тазобедрена става.

Операцията бе извършена с екипа на завеждащия Отделението по ортопедия и травматология д-р Свилен Шидеров в една от операционните на УМБАЛ „Еврохоспитал”, а чрез видеовръзка водещи ортопеди и млади специалисти наблюдаваха случващото се. През цялото време лекарите в залата имаха възможност да задават въпроси, а проф. Рьотингер разясняваше всеки детайл от операцията.

„Достъпът е доста щадящ, миниинвазивен, което е добре особено при млади хора, тъй като дава минимални следоперативни проблеми”, обясни пред TrafficNews.bg д-р Шидеров. Той разказа, че проф. Рьотингер е идвал в България и е правил подобна демонстрация в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ". В Пловдив обаче гостува за първи път.

След операцията немският ортопед проведе и лекция в заседателната зала на УМБАЛ „Еврохоспитал”, по време на която бяха обсъдени предимствата на новия метод и различни клинични случаи.

„Със сигурност ще взаимстваме нещо от наученото от проф. Рьотингер в ежедневната ни работа. Разбира се, всеки конкретен случай има своите особености и нюанси и невинаги можеш да го прекопираш едно към едно. Идеята ни е за бъдещо сътрудничество и съвместна работа с клиниката в Мюнхен”, допълни д-р Шидеров.    

Източник:

Топ медик в Пловдив лекува с апаратура последно поколение в „Еврохоспитал“

Дата на публикуване: 21.10.2018

Д-р Владимир Пенков е един от уважаваните специалисти по гастроентерология

Д-р Владимир Пенков е един от уважаваните специалисти по гастроентерология в България. За щастие на пловдивчани – той практикува под тепетата – в болница „Еврохоспитал“. Лечебното заведение край „Коматевско шосе“ се превърна в емблематично за адекватно, качествено и бързо лечение на пациентите. „Еврохоспитал“ се старае да поддържа високо ниво като разчита на едни от най-добрите специалисти в областта на медицината.

Болницата разполага с апаратура от най-висок клас на водещи фирми , така че симбиозата между техниката и лекарите да прави диагностиката и лечението на хората възможно бързо и точно, за да постига желаните резултати. Trafficnews.bg  се обърна към д-р Пенков с молба да разкаже за себе си и за новата апаратура, с която „Еврохоспитал“ разполага  отскоро. Топ медикът се съгласи на драго сърце!

- Как  решихте да станете лекар?

Истината е, че не ми е било детска мечта да стана лекар. Не съм го планувал, така се случи. Като ученик ми харесваха  часовете по „Биология“ и с удоволствие усвоявах уроците. Така постепенно пътят ми се насочи в посока, каквато не съм очаквал – да стана лекар. Връщайки се назад разбирам, че съм направил правилния избор и това е професията , която ме прави щастлив и удовлетворен от работата ми.

- Как мислите,  д-р Пенков, гастроентерологията по-различна ли е от другите специалности в медицината?

Смятам, че гастроентерологията е свързана с всички специалности от вътрешната медицина и много се доближава до хирургията,  дори изземва някои случаи от нея и спестява на пациента оперативно лечение, като по този начин намалява времето за възстановяване и постоперативните усложнения.

Затова съм много горд от кабинета , който създадохме. Това е един малък остров, в който ние правим точна диагностика на проблемите по жлъчно-чернодробната система и панкреаса. А съвременната техника, с която сме оборудвани ни позволява  при голяма част от пациентите да премахнем проблема и да възстановим здравето или да облекчим страданията им , когато са дошли в стадий, в който заболяването им е нелечимо.

- Вярно ли е, че стомашно чревните  смущения могат да се дължат на стрес?

Да, това е добър въпрос. Много от заболяванията се дължат на стресови моменти в живота на пациентите, като автоимунните и функционални заболявания. Например  синдромът на раздразненото черво, от който се оплакват много хора в сегашния век и който не е бил познат през средните векове се причинява от стресови моменти в живота на хората. Отпечатъкът от преживените психични пренапрежения  е точно този – болест.

- Кой е най-тежкият Ви случай в професионалната кариера? Този, който винаги ще помните?

Трудно бих могъл да отделя някой случай, а и аз не разделям пациентите на леки и тежки.  Понякога много тежки и дори безнадеждни пациенти се повлияват много бързо от терапията, а при  други на пръв поглед леки случаи е било необходимо продължително и сериозно лечение. 

- Какъв щяхте да сте, ако не бяхте доктор?

Вероятно щях да се насоча към инженерството под някаква форма. Интересувах се от инженерни науки, но в крайна сметка и за мое щастие – ето ме тук  като лекар в болница  „Еврохоспитал“,  в този съвременно оборудван кабинет.

- Как минава един Ваш ден в отделението?

Стартирам с визитации, което е обичайно. Следва работа в новооткрития ендоскопски кабинет , където с новозакупения  рентгенов  апарат тип „С-рамо” и  ендоскопска техника  от най-висок клас,  извършвам високо специализирани манипулации на целия храносмилателен тракт. Наличната апаратура ми дава свободата освен да поставям диагноза,  да мога и да лекувам пациентите!

- Какво Ви помага да разпускате, имате ли хоби?

Мисля, че е  благоприятно за всеки  човек да има хоби. В моя случай става дума за плуване и гребане с каяк.

- Какви са алтернативите за хората, които се притесняват от чести колоноскопии, например? Има ли алтернативни методи за диагностика и профилактика?

Медицината непрекъснато се развива и променя. Такава формулировка като чести колоноскопии  няма. Препоръчваме по-чести  изследвания на червата при пациенти , на които сме открили  и отстранили полипи.   При тях изследването е безалтернативно. Нито виртуалната  колоноскопия с компютърен томограф , нито капсулната ендоскопия могат да я заменят. Те имат приложение при малка част от пациентите (при които има противопоказания за колоноскопия) и освен, че са нискоинформативни,  са и много скъпи.

Източник:

ПРИЗНАНИЕ ЗА ВИСОКОТО НИВО НА РАБОТА В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ХИРУРГИЯ НА УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ ПЛОВДИВ“

Дата на публикуване: 12.10.2018

От 3 до 6 октомври началникът на отделението по хирургия доц. Д-р Николай Белев беше специален гост на II-рия Международен симпозиум на световната асоциация по чернодробна хирургия в Сеул (ISLS 2018).
Заедно с екип от ВМА воден от проф. д-р Никола Владов, обмениха опит с колегите си на престижния форум в Южна Корея, организиран от Международната асоциация на чернодробните хирурзи. „Asan Medical Center” в Сеул в момента е Меката на чернодробната хирургия в света, където трансплантацията от живи донори е изключително развита. Симпозиумът беще открит с демонстрация на лапароскопска експлантация от жив донор на дясната част на черния дроб извършена по перфектен начин от Проф. Ки Хун Ким. В рамките на следеващите два дни бяха разгледани и дискутирани множество актуални проблеми на чернодробно-панкреатичната хирургия. Удовлетворението от видяното е голямо имайки предвид, че нашият опит корелира със световните практики. Доказателство за това е факта, че единият от постерите представен от Доц. Белев бе номиниран с награда “травъл гранд”.
По същото време лекари и операционни сестри от отделението взеха участие в XVI Национален конгрес по хирургия с международно участие, който се проведе в периода 4-7 октомври 2018 г., в конгресен център на хотел Интернационал, к.к. Златни пясъци. Научният форум с най-голяма значимост в българската хирургия за 2018 г. се проведе под мотото „Нови хоризонти пред хирургията". Участието в научната програма на конгреса включваше 6 доклада и 3 постера:
• Лапароскопска хирургия на авансиралия стомашен рак (Т3-4а,N1-3b,M0) в съчетание с приложена под налягане аерозолна химиoтерапия за профилактика и лечение на перитонеалната карциноматоза
• Конвенционални и лапароскопски колектомии
• Усложнения след лапароскопски и конвенционални чернодробни резекции по повод на метастазирал колоректален рак
• Индикации за тотална панкреатектомия към 2018 година
• Лапароскопска деваскуларизация като част от терапевтичния алгоритъм при пациенти с кървящи езофагеални и субкардиални варици в следствие на портална хипертония
• VAC терапия при лечение и профилактика на раневата инфекция
- Спешни оперативни интервенции при заболявания на левия колон
- Мястото на лапароскопията като елемент на хирургичното лечение в мултидисциплинарния подход при третирането на нерезектабилни и гранично резектабилни чернодробни метастази от колоректален карцином
- Лапароскопска дуоденопанкреатична резекция – нашият подход

Ротари клуб Пловдив Филипопол и УМБАЛ“Еврохоспитал Пловдив“ООД се включват в проект за превенция на исхемичния инсулт

Дата на публикуване: 07.07.2018

България годишно умират над 20 000 човека, покосени от исхемичен мозъчен инсулт. С тази тъжна статистика страната ни се нарежда на първо място в ЕС по смърност от инсулт.
Проектът „No Stroke Bulgaria“ адресира този сериозен хуманитарен проблем у нас. Основната цел е да се намалят случаите на това заболяване чрез скрининг на високорискови групи от населението за исхемичен мозъчен инсулт.
Ротари България се включва в борбата с това заболяване чрез изпълнение на глобален проект № 1756342 с партньори Дистрикт 2100 Италия; Дистрикт 4310 и 4590 Бразилия; Дистрикт 2482 България и Ротари клуб Истанбул-Йеникьой Турция. Чрез проекта се закупиха и доставиха ехографи с доплер и електрокардиографи на General Electric за скрининговите изследвания в София, Пловдив, Бургас и Русе.
За Пловдив партньори по проекта са Ротари клуб Пловдив Филипопол и УМБАЛ“Еврохоспитал Пловдив“ ООД.
В университетската болница, в рамките на 1 година, всеки втори и четвърти петък на месеца, ще провеждат профилактични прегледи, включващи и ЕКГ и доплер ехография. Прегледите са безплатни и ще се извършват от кардиолозите д-р Деспина Барекова и д-р Катина Димитрова от 10,00 до 14,00 часа в кабинет № 252. За да направите този безплатен профилактичен преглед, трябва да отговаряте на някое от следните условия:
• над 55 години; пушач; преживян инсулт или инфаркт;
• имате кръвен роднина по първа линия с преживян инсулт или инфаркт (родители, брат, сестра)
• страдате от артериална хипертония, сърдечни заболявания, аритмия (предсърдно мъждене), захарен диабет или висок холестерол.
До края на годината дните са, както следва: 13 и 27 юли; 14 и 28 септември; 12 и 26 октомври; 9 и 23 ноември и 14 и 28 декември.
За справки и записвания : регистратура тел. 032/ 20 70 15; 032/ 20 70 26

Световно признание за УМБАЛ “Еврохоспитал“ Пловдив Болницата е една от двете лечебни заведения с опит в лапароскопска хирургия на черен дроб.

Дата на публикуване: 05.07.2018

През изминалият месец в Хирургично отделение на УМБАЛ Еврохоспитал Пловдив съвместно с медицинския симулационен тренировъчен център на Медицински университет Пловдив под егидата на Ескулап Академия организира първият по рода си у нас симпозиум на тема “ 3D визуализация в реалната хирургическа практика”. За четири дни в отделението се извършиха няколко 3D лапароскопски интервенции (три оперативни интервенции на черен дроб с много висока степен на трудност и една операция на дебело черво), където по категоричен начин проличаха предимствата на 3D визуализацията. Видео презентации на извършените операции бяха демонстрирани в 3D формат пред повече от 100 участници от цялата страна регистрирани на симпозиума. Високото ниво на форума и преставените материали бяха оценени по категоричен начин в анкета проведена сред присъствалите .
Опитът на хирургичното отделение на УМБАЛ Еврохоспитал Пловдив в миниинвазивната чернодробна и панкреасна хирургия е на световно ниво. Доказателство за добрата хирургична практика е участието на доц. д-р Николай Белев - началник на отделението в 30-тата юбилейна среща на Японската асоциация по чернодробна и панкреатична хирургия, която се проведе през м.юни в Йокохама, Япония. На нея доц. Белев представи оригинална техника за миниинвазивна дуоденопанкреатична резекция, която беше оцена в категорията ”best oral presentation”. Участието включваше и постер презентация на тема “ Лапароскопски синхронни колоректални и чернодробни операции при метастазирал колоректален рак”.
Израз на изградени критерии, представен собствен опит и визия за развитие, беше и изнесената от доц. Белев публична лекция пред акедемичния състав на Медицински университет Пловдив на тема “Възможности и развитие на лапароскопската чернодробна хирургия”.
В хирургично отделение на УМБАЛ Еврохоспитал Пловдив реалното приложение на високите технологии и новости в медицината кореспондира с големите възможности и амбиции на високоспециализирания хирургичен екип.

Симулационно обучение по лапароскопия и 3D визуализация в реалната лапароскопска хирургия

Дата на публикуване: 07.05.2018

Ескулап Академия  17-18 май, гр. Пловдив

Партньор хирургична клиника на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив" ООД с началник доц. д-р Николай Белев

Считано от 06.01.2018г. достъпът до УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив"

Дата на публикуване: 08.01.2018

е възможен с автобусите от масовият градски транспорт с номера 1, 20 и 27, които преминават директно по Коматевско шосе, без да обикалят  през бул. "Александър Стамболийски", "Димитър Талев" и "Околовръстно шосе". За нуждите на пациентите са осигурени спирки в близост до входа на лечебното заведение.

УМБАЛ ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив ООД се включва в проект за превенция на исхемичния инсулт.

Дата на публикуване: 05.12.2017

    На 04 декември 2017 год.  с любезното домакинство на УМБАЛ ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив ООД се проведе първата работна среща и се даде старт на изпълнението на глобалния проект  № 1756342 с партньори Дистрикт 2100 Италия; Дистрикт 4310 и 4590 Бразилия; Дистрикт 2482 България и Ротари клуб Истанбул-Йеникьой Турция. Проектът е на стойност 98 858.00 щатски долара и предвижда закупуването на ехограф с доплер и електрокардиограф на  General Electric.

    В България годишно умират над 20 000 човека, покосени от исхемичен мозъчен инсулт. С тази тъжна статистика страната ни се нарежда на първо място в ЕС по смърност от инсулт.

     Проектът „No Stroke Bulgaria“ адресира този сериозен хуманитарен проблем у нас. Основната цел е да се намалят случаите на това заболяване чрез скрининг на високорискови групи от населението за исхемичен мозъчен инсулт.

     От италианска страна участие взеха проф. Д-р Гаетано Де Донато ПДГ, специалист по сърдечно-съдова хирургия - Втори Неаполски университет и ротарианците Луиджи Дела Роса и Марко Палимери.
От българска страна партньори са Ротари клубовете Бургас, Бургас-Пиргос, Бургас-Приморие, Пловдив-Филипопол, Русе и Русе-Дунав.

     Лечебните заведения, които ще получат предвидената за закупуане апаратура и ще осигурят лекари-специалисти за осъществяването на проекта са Националната кардиологична болница (НКБ - София), УМБАЛ Бургас АД , УМБАЛ ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив ООД, УМБАЛ Русе АД.

     Гостите бяха приветствани от Управителя на УМБАЛ ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив ООД - д-р Венцеслав Джурков, д.м. и останаха впечатлени от условията в болницата и високото ниво и качество на лечебната дейност.

Днес е Димитровден

Дата на публикуване: 26.10.2017

В народния календар Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега.

На този ден имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита

С уважение и респект към едни от най-опитните и ерудирани колеги: д-р Димитриос Марулас, д-р Димитрис Псомас, д-р Димитър Димитров, д-р Димитър Цветков

УМБАЛ ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив е партньор на изложбата “ЕМБЛЕМАТИЧНИТЕ ПЛОВДИВЧАНИ“

Дата на публикуване: 20.10.2017

Емблематичните пловдивчани, онези, без които градът днес нямаше да е същият, са във фокуса на поредната патриотична инициатива на ИК "Марица".

В петата изложба "Пловдив през годините" ви представяме онези просветени, щедри и енергични личности, станали неразделна част от историята.

Знаем, че пловдивчани обичат своя град, гордеят се с него и добре познават миналото му. Вероятно обаче не са малко онези млади хора, за които д-р Георги Вълкович и Стою Шишков са само имена на улици и се питат кои всъщност са въпросните люде. Това със сигурност повече няма да се налага, ако посетят нашата изложба.

Във времето от 23 октомври до 21 ноември пловдивчани и гостите на града ще научат любопитни подробности за живота на знаковите личности и тяхното дело.

Отредили сме специални табла с уникални фотографии на Димитър Кудоглу, Божидар Здравков, Йосиф Шнитер, Магърдич Томасян, Павел Калпакчиев, Люсиен Шевалас, Христо Данов, Найден Геров и останалите съзидатели на забележителния град.

Паната със снимки и информация за хората, дали неповторимия днешен облик на Пловдив, ще бъдат разположени на Главната южно от Римския стадион.

Инициативата на ИК "Марица" се осъществява съвместно с Държавния архив и историка Владимир Балчев.

Изложбата е реализирана в партньорство с ИК "Марица", община Пловдив и с подкрепата на УМБАЛ ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив, УСБАЛАГ Селена, КЦМ, Банка Societe Generale Експресбанк, Роза Импекс, ИСА 2000 ЕООД, Недев ЕООД, Credissimo, пица и паста ресторанти "Верди".

Честит празник на всички български лекари!

Дата на публикуване: 19.10.2017

На 19 октомври Българската църква почита Св. Иван Рилски - най-великият български светец, небесен закрилник на целия български народ и основател на най-величествения манастир в България - Рилския. На тази дата се отбелязва и Денят на българския лекар. Денят се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Иван Рилски.

Според преданието Свети Иван Рилски е извършил много чудеса и изцеления през живота си. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник.

Не се уповавай на неправдата, не желай грабителство! Бъди кротък, тих и достоен, имайки отворени очите си за всички. - Св. Иван Рилски 

 

Раздадоха наградите "Лекар на годината" 2017

Дата на публикуване: 17.10.2017

"Нашата професия е дар от Всевишния. Тя няма нищо общо с всички други. Ежеминутно ние живеем с проблемите на другите хора и често забравяме нашите собствени семейства. Но това е съдбата ни."

С тези думи се обърна преди минути към колегите си в ресторант "Малък Бунарджик" д-р Георги Кръстев, председател на Районната лекарска колегия в Пловдив. Той заедно със секретаря на колегията д-р Златко Илиев раздадоха призовете на най-заслужилите медици в тазгодишния конкур "Лекар на годината 2017".

Призът за мениджър на лечебно заведение за 2017 получи управителят на УМБАЛ „Каспела” доцент Илиан Дойков, а за активен принос в специалността „Съдебна медицина” - доцент Светлозар Спасов от катедрата по „Съдебна медицина” в МУ.

Отличени от колегията на регионално ниво са още д-р Недялка Стефанова – завеждащ детското отделение в МБАЛ Асеновград, д-р Добрин Кръстев – началник на АГ отделението в МБАЛ Първомай, д-р Иво Кехайов от клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Свети Георги”, д-р Красимира Станева от хирургично отделение на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив”, д-р Цветан Петров от МБАЛ Карлово, общопрактикуващите лекари д-р Александър Калайджиев – от Пловдив и д-р Иван Горев – от Куклен.

Д-р Неделя Щонова взе награда за предаването „Духът на здравето”, излъчвано по btv.

Д-р Кръстев отбеляза, че в пловдивската колегия членуват 3280 лекари  и тя е най-голямата в страната след тази в София.

Лекарите изненадаха присъстващите журналисти, като ги удостоиха с плакети за работата им и професионалното отразяване проблемите в здравеопазването през изминалата година.

С развълнувани родители и щастливи победители приключи кампанията на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ и в-к „Марица“ – „За малките и здравето“!

Дата на публикуване: 01.08.2017

 

Г-жа Соня Чавдарова, експерт „Връзки с обществеността“ в УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“, връчи наградите на децата, чиито рисунки бяха класирани на първите три места в кампанията за здравословно хранене и превенция на детското здраве. В продължение на един месец над 500 деца се срещнаха с Доктор Здраве и научиха кои са най-важните и полезни храни и продукти. С четка и боички, моливи, флумастри и пастели, децата пресъздадоха наученото за малките и здравето в стотици рисунки. Журито единодушно присъди първото място на Пламена Сакутска от ДГ „Мирослава“, а наградата за нея бе прекрасен детски велосипед. На второ място бе класирана рисунката на Мартина Дошкова от ДГ „Малкият принц“, която получи ролери, но нито за миг не се раздели със своето творение – прекрасна кошница с плодове, нарисувани с водни бои. Статив, платно, палитра, четки и бои бе подаръкът за Лилия Ненчева от ДГ „Майчина грижа“, чиято рисунка бе класирана на трето място. Майката на победителката развълнувано благодари за прекрасната инициатива и изрази надежда, че тя ще стане традиция, а г-жа Чавдарова пожела на децата и техните родители много здраве, щастие и успехи на талантливите малки художнички.

Подаръци за децата, участвали в кампанията „За малките и здравето”

Дата на публикуване: 28.07.2017

 

Поздравления от родителите, благодарност от директори и възпитатели и най-важното – много радостни усмивки и щастлив детски смях получи инициативата на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив” и в-к „Марица” – „За малките и здравето”! Кампанията, която се проведе в 11 детски заведения в гр.Пловдив бе приета изключително радушно и получи подкрепата и адмирациите на всички. Превенция на детското здраве, запознаване със здравословния начин на живот и добрите здравни практики, бе целта на едномесечната кампания, по време на която се проведе и конкурс за най-добра детска рисунка. На първи август ще се състои официалното награждавена на победителите – Пламена Сакутска, Мартина Дошкова и Лилия Ненчева. Ръководството на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив” реши да подари на всички детски градини, участвали в кампанията пособия за рисуване. Ина и Стоян не скриха радостта си от красивите блокчета с любимите анимационни герои, боички, флумастри, моливи, а благодарност и поздравления за чудесната инициатива получихме и от г-жа Маня Върбанова, директор на ДГ „Майчина грижа”.

Честит празник!

Дата на публикуване: 26.07.2017

Честит рожден ден на д-р Гергана Аврамова!

Желаем Ви много здраве и щастие! Бъдете все така отдадена на пациентите и на благородната си професия!

Екипа на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив"

Честит празник!

Дата на публикуване: 20.07.2017

Днес имен ден празнуват д-р Илияна Петрова и д-р Илия Бодуров!

Отправяме най-сърдечните си пожелания към тях за здраве, късмет, много щастие и хубав празник!

Екипа на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив"

НЗОК поема модерна терапия на заразените с хепатит С

Дата на публикуване: 20.07.2017

 

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) поема безинтерфероновите режими на лечение на всички пациенти с хроничен вирусен хепатит С, съобщиха от здравно-осигурителната институция. Това е т. нар. безинтерферонова терапия, която е много скъпа и досега касата заплащаше лечението с нея само на определени групи от въпросните пациенти. След месец март 2017 г. бяха приети нови критерии за лечение, в които приоритетните групи пациенти отпаднаха  и така практически на терапия вече подлежат всички с доказан вирусен „С“ хепатит. Приетите изисквания са съобразени и с новите терапевтични препоръки на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (EASL) за лечение на пациенти с хроничен хепатит С. Една от основните промени в тези препоръки включва по-кратък курс на лечение за широка група пациенти. След успешното приоритетно лечение на повечето болни в стадий на прецироза и цироза, практически всички бъдещи пациенти могат да бъдат включени на новия съкратен режим на лечение. Това ще доведе до изразходване на значително по-малко финансови средства, на рязко намаляване на епидемиологичния риск и на подобрение на здравното състояние на тези пациенти, а не на последно място – и на понижаване на социалното напрежение, свързано с прилагането на съвременна терапия при лечението на хроничната HCV  инфекция.

 Хепатит С се предава по полов и кръвен път. Предполага се, че около 100 000 души са носители на заразата в България, като под 1000 се лекуват. Останалите не знаят, че са инфектирани, уточни основателят на Сдружение „Хепасист” и председател на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. До седмици „Хепасист” стартира скрининги в големи предприятия из страната, като приоритетно  ще бъдат изследвани хора над 45-годишна възраст, които е възможно в миналото да са били заразени чрез кръвопрелване, но да не знаят за това, допълни д-р Хасърджиев.  Той отчете като пропуск, че в страната няма национална скринингова програма за това заболяване. На 28 юли е Световният ден за борба с хепатит С.

Честит рожден ден на д-р Георги Джаров!

Дата на публикуване: 20.07.2017

 

Бъдете жив и здрав, д-р Джаров! Желаем Ви много щастие и професионални успехи!

Екипа на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив"

НЗОК поема модерна терапия на заразените с хепатит С

Дата на публикуване: 20.07.2017

 

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) поема безинтерфероновите режими на лечение на всички пациенти с хроничен вирусен хепатит С, съобщиха от здравно-осигурителната институция. Това е т. нар. безинтерферонова терапия, която е много скъпа и досега касата заплащаше лечението с нея само на определени групи от въпросните пациенти. След месец март 2017 г. бяха приети нови критерии за лечение, в които приоритетните групи пациенти отпаднаха  и така практически на терапия вече подлежат всички с доказан вирусен „С“ хепатит. Приетите изисквания са съобразени и с новите терапевтични препоръки на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (EASL) за лечение на пациенти с хроничен хепатит С. Една от основните промени в тези препоръки включва по-кратък курс на лечение за широка група пациенти. След успешното приоритетно лечение на повечето болни в стадий на прецироза и цироза, практически всички бъдещи пациенти могат да бъдат включени на новия съкратен режим на лечение. Това ще доведе до изразходване на значително по-малко финансови средства, на рязко намаляване на епидемиологичния риск и на подобрение на здравното състояние на тези пациенти, а не на последно място – и на понижаване на социалното напрежение, свързано с прилагането на съвременна терапия при лечението на хроничната HCV  инфекция.

 Хепатит С се предава по полов и кръвен път. Предполага се, че около 100 000 души са носители на заразата в България, като под 1000 се лекуват. Останалите не знаят, че са инфектирани, уточни основателят на Сдружение „Хепасист” и председател на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. До седмици „Хепасист” стартира скрининги в големи предприятия из страната, като приоритетно  ще бъдат изследвани хора над 45-годишна възраст, които е възможно в миналото да са били заразени чрез кръвопрелване, но да не знаят за това, допълни д-р Хасърджиев.  Той отчете като пропуск, че в страната няма национална скринингова програма за това заболяване. На 28 юли е Световният ден за борба с хепатит С.

УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ подкрепя „НЕ НА НАСИЛИЕТО“!

Дата на публикуване: 07.07.2017

 

 

Уважаеми, колеги!

Зачестилите случаи в последно време на проявена агресия срещу медицински лица са меко казано тревожни. Тези актове на насилие излязоха извън контрол и придобиха измерения, които са категорично неприемливи за една правова и цивилизована държава. Сегашното положение на мафиотски инквизиции и насилие не е здравословно за нацията ни и е наш дълг, като лекари, като хора, да се обединим и да положим всички усилия за да предотвратим недопустимото и грозно посегателство срещу медицинското съсловие.

Български лекарски съюз е потресен от поредния случай на агресия, на безочливо поведение над медицинско лице в болница „Шейново“. Агресията срещу лекар е израз на човешка примитивност и заслужава най-сурово законово наказание.

Тежкият побой над д-р Албена Гагова, всепризнат АГ специалист и уважаван медик, е поредния израз на осъдително и недопустимо поведение към медик.

БЛС апелира към всеки един от Вас, да подкрепите д-р Албена Гагова и всички пострадали от насилие медицински специалисти, като сложите символ – синя панделка „НЕ НА НАСИЛИЕТО“, на 7 юли през целия ден, в израз на съпричастност към потърпевшите ни колеги и като израз на негодувание срещу позорното поведение на извършителите на престъпленията.

 Нека всички да бъдем по-човечни един към друг, да оценяваме труда на ближния и сами да се опитаме да създадем условия за по-добър живот!   

Повишаването на пациентската удовлетвореност – важен приоритет в работата на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“

Дата на публикуване: 05.07.2017

 

Променящата се роля на медицината в обществото и нарастващите очаквания на пациентите водят до промени в здравеопазването. Удовлетвореността на пациента се оказва значим, в повечето случаи скрит проблем в системите на здравеопазване по цял свят. Неговото решаване изисква вниманието и усилията както на лекарите, медицинските специалисти и пациентите, така и на системата като цяло, включително и на всички управленски структури. „Обучение за общуване и подобряване на комуникацията с пациентите“, „Управление на стреса“, „Развитие на умения за екипност“, „Удовлетвореността на пациента – проблем или предизвикателство?“ бяха основните модули на обучението, което се проведе с екипа на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“. Според психолога и тренинг-обучител Иван Ралев, пациентската удовлетвореност е един от важните показатели за качеството на лечението. Правилата за ефективно общуване и комуникация, умението да слушаме, управление на стреса чрез различни техники, отразяване на чувства и признаване на ценност, работа в екип бяха само малка част от обучителния процес, реализиран чрез презентации, решаване на казуси, дискусии, ролеви игри. Всеобщо бе мнението на участниците, че обучението е било изключително полезно, а ръководството на болница „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ за пореден път доказва, че удовлетворението на пациентите е важна и неотменна част от цялостния лечебен процес и усилията му в тази посока ще продължат.

Най-слънчевите усмивки ни подариха нашите малки приятели от детска градина „Слънце“!

Дата на публикуване: 04.07.2017

 

 

Усмивки, прекрасно настроение, много игри и всичко най-важно за здравословното хранене, разказано от Доктор Здраве! Така премина срещата ни в детска градина „Слънце“ в район Тракия, която отваря врати през 1986 г. Почти през всичките години ДГ „Слънце” е база на ПУ „П. Хилендарски”, а учителският колектив е с висок образователен ценз и иновативно чувствителен към промените в педагогическата наука. Детското заведение разполага с плувен басейн, а малките плувци всяка година попълват колекцията от призове от градското плувно състезание „Златни рибки”. Надяваме се, че малките „слънца“ ще спечелят награда и от конкурса за най-добра детска рисунка в кампанията на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ и в-к „Марица“ – „За малките и здравето“!

Д-р Свилен Шидеров и д-р Димитриос Марулас – единствените ортопеди от Пловдив, поканени на мастър клас в Австрия

Дата на публикуване: 30.06.2017

 

Клиниката „Щолцалпи“ в австрийския град Мурау е един от центровете, в които се извършват 80% от ревизиите на операции, вследствие на колянна патология и проблемно ендопротезиране. Шест български ортопеди-травматолози, сред които д-р Шидеров и д-р Марулас участваха в мастър клас, ръководен от проф.Зигфрид Хофман, един от водещите специалисти в света по колянна патология.  „Представени бяха казуси и резултати от първично протезиране и ревизиране на колянна става, както и новости в лечението, като „хинч“ и CCK системите.“, сподели д-р Шидеров.  „След всяка операция следваше дискусия, по време на която имахме възможност да коментираме, да обменяме идеи и да задаваме въпроси към световно признати специалисти в нашата област, които имат огромен опит.“, допълни още той. Оказва се, че пациентите, претърпели тотална смяна на колянната става съвсем не са малко, а в много случаи това може да се окаже голямо изпитание с абсолютно неочакван край. Проблемът с ефективността на тази процедура вече е обект на много изследвания в световен мащаб. Според д-р Джефри Кац, ортопедичен хирург в Women’s Hospital, Бостън, смяната на колянната става в повечето случаи е манипулация, която е добре да се направи, когато са изчерпани всички възможности на консервативното лечение. Според д-р Джошуа Джейкъбс, ортопедичен хирург в Rush University Medical Center, обаче смяната на колянната става може значително да подобри функционирането на ставата, както и да облекчи болките.  Мнението на д-р Шидеров е, че решението за колянна ендопротеза трябва да се обмисли много добре. Възрастта, спецификата на заболяването, както и неговия интензитет са определящи фактори, които трябва да бъдат съобразени преди да се предприеме подобна интервенция. Той е категоричен, че превантивните мерки, които  помагат да се поддържа опорно-двигателния апарат в добро здраве са качествената храна, физически активен живот и специална грижа за костно-ставната система с помощта на хранителни добавки със съдържание на подкрепящи костите вещества. Екипът, ръководен от д-р Шидеров не престава да надгражда знанията, уменията и професионализма си. Фактът,  че тук избират да се лекуват пациенти, както от страната, така  и от чужбина недвусмислено показва, че отделението по ортопедия и травматология в УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ е доказан център за ставна патология и артроскопска хирургия на изключително високо ниво.

 

132 деца, разпределени в шест възрастови групи е приютила ЦДГ „Валентина“

Дата на публикуване: 28.06.2017

За приноса в образователно-възпитателната практика в областта на предучилищното възпитание и подготовка, ЦДГ „Валентина“ е удостоена с почетния знак на гр. Пловдив. Разбрахме, че детското заведение има свои химн, лого и знаме, а дейностите извън учебната програма включват изучаване на английски език, бойни изкуства, модерен балет, народни танци, плуване и футбол. Срещата с Доктор Здраве се състоя на двора и както винаги, той успя да прикове вниманието на децата и увлекателно да им разкаже за пирамидата на здравословното хранене, за вредните и полезни храни. Кампанията на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ и в-к „Марица“ – „За малките и здравето“ приключва на 30 юни. Очакваме с нетърпение решението на журито, за да разберем имената на победителите в конкурса за най-добра детска рисунка.

Доктор Здраве посети детска градина "Чайка"

Дата на публикуване: 26.06.2017

Детска градина „Чайка“ е открита  преди 7 месеца. Тя не само е една от най-новите, но и  една от най-големите. Над 200 са децата, които я посещават. В двора и са запазени вековни дървета, а кръглата  форма на сградата я отличава от останалите детски заведения. Срещата на 60-те малчугани с Доктор Здраве се състоя във физкултурния салон и, повярвайте ми – никак не му беше лесно! Потопихме се в море от емоции, смях и желание за изява на всички деца. Отбор „Гръмотевица“ загуби надпреварата за най-полезни храни, тъй като един от състезателите му реши да вземе вкусните, но вредни пържени картофи. Победителите от отбор „Светкавица“ бяха наградени с бурни аплодисменти и истинска еуфория от своите фенове.  

„Зеленчуци, който не яде…“

Дата на публикуване: 22.06.2017

 

С тази песен посрещнаха Доктор Здраве децата от ДГ „Мир“. Оказа се, че не само пеят чудесно, но и много добре знаят кои  храни са вредни, макар че са вкусни. „Обичам много близалките и сладките неща!“, сподели чаровницата Мина и добави с въздишка:“Ех, и затова имам пломби!...“  След сериозния разговор с Доктор Здраве и преглед на зъбките, Мина обеща сладките неща в нейното меню да бъдат само от градината на баба. В състезанието между отборите „Черешка“ и „Ягодка“ нямаше победени, защото децата перфектно изпълниха условието да вземат в ръце само полезните за здравето храни. По въпроса за любимите на всички малчугани чипсове, пържени картофки и бургери обаче, Доктор Здраве бе категоричен:“ Можете да си хапвате, но само веднъж през седмицата!“ Той разказа на децата как принцеса Ана от „Замръзналото кралство“ и Микеланджело от „Костенурките Нинджи“ прекалили с тези храни и сега са на лечение в болница „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“. Така с много смях, настроение и полезни знания премина срещата ни с малките палавници от ДГ „Мир“. 

Бъдеща художничка и 5 годишен фермер открихме в ДГ „Марица“

Дата на публикуване: 20.06.2017

 

Близнаците Дария и Живо след няколко месеца ще станат на 6 години. Те са възпитаници на детска градина „Марица“ и с огромно удоволствие се включиха в конкурса за най-добра детска рисунка „За малките и здравето“. Дария казва, че рисува много хубаво и иска да стане художничка, когато порасне. Живо пък ни разказа, че обича коли и камиони, но си мечтае да кара трактор. След като Доктор Здраве запозна децата с полезните храни и пирамидата за здравословно хранене, той предложи на малкия Живо да стане фермер, когато порасне и да отглежда биозеленчуци. Веднага последва въпроса:“ А, ще карам ли трактор?“ След като разбра, че не само ще кара любимата си пърпореща машинка, но и децата ще се хранят с най-полезните зеленчуци, произведени в неговата ферма, лицето на Живо се озари от радост. Радостни, весели и усмихнати бяха и всички останали деца, с които се срещнахме, а любопитните въпроси, които ни задаваха, ентусиазмът с който участваха в игрите и новите знания, които получиха са доказателството, че кампанията на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ и в-к „Марица“ – „За малките и здравето“ е една прекрасна инициатива!

Кампанията на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив” и в-к „Марица” – „За малките и здравето” продължи в детски градини „Майчина грижа”

Дата на публикуване: 20.06.2017

 

Нетърпеливи за срещата с Доктор Здраве, децата от „Майчина грижа” ни посрещнаха с песни и масички, готови за състезанието за най-добра детска рисунка. Пирамидата за здравословното хранене бе разгледана и обяснена старателно, а изводът, че плодовете и зеленчуците са много важни и полезни – не подлежеше на коментар. „Освен, че плодовете и зеленчуците са много вкусни, те съдържат вещества, наречени витамини, които не се виждат и не се усещат, защото са в много малки количества, но са изключително важни за хората.”, каза Доктор Здраве. Малчуганите научиха техните имена – витамин С, А, Д, В и разбраха, че ако те липсват в човешкото тяло, ще им се наложи да пият хапчета и сиропчета. Научиха, че месото ще им помогне мускулите им да станат силни, като на Батман, а от млякото, сиренето и кашкавала зъбките им ще са здрави и бели. Естествено, Доктор Здраве провери колко са силни децата и колко зъбчета са останали в устата! В понеделник сме на гости в детска градина „Марица”, а на вас оставяме удоволствието да видите прекрасните деца на Пловдив и щастливите им усмивки!

Главната сестра на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив” и Доктор Здраве – на гости в детска градина „Мирослава”

Дата на публикуване: 20.06.2017

 

С много усмивки, танци и весело настроение ни посрещнаха най-големите възпитаници на детска градина „Мирослава”. По повод 1 юни – Денят на детето, УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив” и вестник „Марица” стартираха кампания за най-добра детска рисунка под надслов „За малките и здравето”. Децата се запознаха с пирамидата на здравословното хранене и с интерес проследиха презентецията на гл.с. Гергана Тодорова. С много забавни игри, танци и гатанки Доктор Здраве запозна децата с различните храни, които са полезни за тях, а в състезанието за най-бързо и най-много събрани полезни продукти, отбор „Плодова нинджа” победи отбор „Ягодка”. Въодушевени и обогатени с нови знания, децата с удоволствие започнаха да рисуват. В края на месеца жури в петчленен състав ще избере трите най-добри рисунки, които ще получат следните награди:
І-во място – велосипед
ІІ-ро място – ролери
ІІІ-то място – детски комплект за рисуване, включващ статив, бои и четки.
УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив” ще подари на всяка детска градина, участник в конкурса, пособия за рисуване. Част от най-добрите рисунки ще бъдат изложени в сградата на болницата. Кампанията ще бъде отразявана във вестник Марица, www.marica.bg, фейсбук страницата на „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ и на сайта: www.eurohospital.bg.

До края на юни можем да сменим личният си лекар

Дата на публикуване: 02.06.2017

 

От 1 до 30 юни, тече един от двата периода в годината, в които всички здравноосигурени хора могат да сменят личния си лекар с нов, който има договор с НЗОК. Другият такъв месец е декември. Формулярът – т.нар. регистрационна форма за постоянен избор, може да се разпечата от сайта на НЗОК – www.nhif.bg в секция "Вие питате". Изборът може да се направи лично от здравноосигурения или от негов родител /настойник/ и онлайн. За целта лицето трябва да влезе в интернет страницата на Здравната каса и от собственото си лично електронно здравно досие да отвори меню "Избор на личен лекар", откъдето да осъществи избора си. Документът, подаван по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител /настойник/ чрез Персонализираната информационна система на НЗОК. Актуализираните данни се нанасят в здравната книжка, която остава у пациента. Не се изисква отписване от листите на предишния личен лекар, уточниха от НЗОК. От април т.г. здравноосигурителните книжки вече се взимат от регионалните здравни каси при първоначален избор на личен лекар. Досега те се получаваха от личния лекар. Книжката остава валидна независимо от евентуалната смяна на общопрактикуващия лекар и се съхранява от пациента.

 

По повод 1 юни – Денят на детето, УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив” и вестник „Марица” стартират кампания под надслов „За малките и здравето”.

Дата на публикуване: 01.06.2017

 

 

В рамките на един месец ще бъде проведен конкурс за детска рисунка в детски градини, избрани на принципа на районирането на гр. Пловдив. По време на кампанията лекари от сектора по гастроентерология на  УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив” ще запознаят децата със здравословното хранене и добрите практики за здравословен начин на живот, както и последствията от неспазването им. Ще бъдат включени аниматори, които по забавен, достъпен и игрови начин да подкрепят идеята на инициативата. Жури в петчленен състав ще избере трите най-добри рисунки, които ще получат следните награди:

І-во място – велосипед

ІІ-ро място – ролери

ІІІ-то място – детски комплект за рисуване,  включващ статив, бои и четки.

УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив” ще подари на всяка детска градина, участник в конкурса, пособия за рисуване. Малките участници ще получат и макет на пирамида с изобразените здравословни храни и продукти. Част от най-добрите рисунки ще бъдат изложени в сградата на болницата. Кампанията ще бъде отразена във вестник Марица, www.marica.bg, фейсбук страницата на „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ и на сайта:  www.eurohospital.bg.

Екипът на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ се включи в кампанията „Дари кръв, спаси живот!“

Дата на публикуване: 30.05.2017

 

Кръвта, кръвните съставки и произведените от тях биопрепарати са незаменими лечебни средства и досега няма създаден общодостъпен качествен аналог или заместител. Всеки ден дарената кръв връща на стотици болни и пострадали хора здравето и живота. Кръводаряването е взаимна помощ, а безвъзмездността и доброволността са основни принципи и етична норма на кръводаряването в целия свят. Всички хора, на възраст от 18 до 65 години, които нямат медицински противопоказания, могат да дарят до 450 мл. кръв еднократно. Мъжете могат да кръводаряват до 5 пъти в една календарна години, а жените – до 4. Самата процедура трае около 30 минути и не крие рискове от заразяване, а взетата кръв се възстановява от организма за 3-4 седмици. И тази година екипът на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ се включи в националната кампания „Дари кръв, спаси живот!“. Благодарим на всички колеги, които проявиха съпричастност и изразиха принадлежността си към гражданското общество чрез този хуманен жест!

„Помогнете в името на живота!“

Дата на публикуване: 22.05.2017

 

Това е мотото на тазгодишната  Национална кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. В българските болници има недостиг на кръв и кръвни продукти, а между 550 и 600 души всеки ден се нуждаят от кръводаряване, като 1/3 от тях са деца. Броят на кръводарителите към момента в България е около 170 000. Според пациентските организации обаче, реалните са далеч по-малко и намаляват ежегодно с около 500-1000 души. Кръводаряването е хуманен, доброволен и безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност, при който дарителят предоставя определено количество собствена кръв или кръвни съставки за лечебни цели или за производство на лечебни и диагностични препарати. Екипът на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ отново ще се включи в кампанията на Националния център по трансфузионна хематология за обезпечаване с кръв и кръвни продукти на лечебните заведения. На 30 май /петък/ от 8.30 – 13.00 ч. мобилните екипи на Центъра по трансфузионна хематология ще работят в кабинет № 16 /на партера срещу к-та по Мамография/.

Наградиха победителите в конкурса "Млад медик 2017"

Дата на публикуване: 17.05.2017

 

Представители на законодателната и изпълнителната власт, синдикати, съсловни организации, висши учебни заведения и други, имащи отношение към проблемите на здравеопазването у нас, присъстваха на дискусията "Кариерно развитие на младите лекари – проблеми и възможни решения", организирана от в. "Стандарт" и Български лекарски съюз. Форумът завърши с награждаване на младите лекари, участвали в конкурса "Млад медик 2017". Общо 48 медици от цялата страна бяха номинирани от регионалните лекарски колегии за участие, а критериите за конкурса бяха определени от Българския лекарски съюз. С тежката задача да ги оцени и класира се зае специална комисия на БЛС с председател проф. д-р Никола Владов, началник на клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА, носител на наградата Лекар на годината за 2016 г. В категорията "Лекари с придобита специалност" най-много точки спечели д-р Магдалена Баймакова, д.м., от клиниката по инфекциозни болести във ВМА - София. Наградата в раздел "Лекари, обучаващи се в докторантура", стана притежание на д-р Тома Спириев, а в най-оспорваната категория - "Лекари специализанти", където имаше 29 номинирани, първото място спечели д-р Ваня Митова, УБ "Лозенец“. Грамотите на първенците връчиха проф. Никола Владов, г-жа Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт", д-р Венцислав Грозев – председател на УС на БЛС и д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. “Заплащането, качественото образование, възможността за кариерно развитие, но най-вече организационните аспекти на ежедневната работа са това, което биха накарали младите лекари да останат в България. Аз съм сигурен, че всеки млад лекар трябва да се докосне до големите имена, да намери своите добри учители. Ние можем да дадем на младите лекари знания и бащински чувства, но най-вече това, което ги привлича да останат в България, са регламентите и организацията на работа. Пожелавам на младите лекари да намерят добрите учители и да имат накрая достатъчно мотиви да направят своя избор – да останат тук или да изберат терминал 2 и чужбина.“, каза министърът на здравеопазването проф.Николай Петров.

„Най-важното нещо е да си отдаден на пациентите си!“

Дата на публикуване: 16.05.2017

Д-р Красимир Асенов е от Пловдив. Завършва английската езикова гимназия, след което през 2011 г. се дипломира в Медицински университет – Пловдив. Баща му е пластичен хирург, но той само насочва сина си да помисли в тази посока. Решението да избере лекарската професия, д-р Асенов взема сам. Д-р Венцеслав Джурков, дм му предлага да започне работа и така се случва влюбването му в гастроентерологията. Харесва му това, че тази специалност е иновативна и модерна. „Тя е съчетание от хирургия, вътрешни болести и много нови методики, които се прилагат“, споделя д-р Асенов. Преди дни той се завърна от поредното обучение в чужбина. Този път в Сантяго де Компостела, Испания, където премина курс за напреднали по ендоскопска ехография. Заедно с ЯМР, този метод е сред най-добрите за диагностика на заболяванията на панкреаса, при стомашни тумори, както и за оценка на холедохолитиаза /камъни в общия жлъчен канал/. „Едно от големите предимства на този метод е, че освен диагностициране, чрез него могат да се извършват и терапевтични манипулации под ултразвуков контрол.“, разказва д-р Асенов и допълва:“ Ендоскопската ехография е приложима и при стомашни тумори, които не се доказват чрез хистологични изследвания. По този начин риска за пациентите е по-малък, диагностиката е по-добра, а биопсията е свързана с по-малко усложнения.“ Това изследване се прилага и при стадиране на карцином на белия дроб и оценка на медиастиналните лимфни възли. Д-р Асенов е категоричен, че специалистите в УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ са на нивото на европейските си колеги. Всеки ден идва на работа с мисълта, че най-важното нещо е да си отдаден на пациентите и е удовлетворен, че е част от екипа на най-добрите гастроентеролози и може да се обучава при тях!

Патоанатомите са очите на хирурзите!

Дата на публикуване: 05.05.2017

В България лекарите патолози са 90. Това е три пъти по-малко от критичния минимум. Под микроскопа могат да се диагностицират почти всички заболявания в човешкия организъм и в този смисъл, патологията е гръбнакът на диагностиката. Това е фина професия и не бива да се отъждествява единствено с извършването на аутопсии, още повече, че в световен мащаб те са под 10%. Тази представа е погрешна, защото основната дейност на патоанатомите е свързана с диагностика на живи пациенти чрез биопсия. Напредъка на образните и ендоскопски методи за изследване, въвеждането на имунохистохимичните и генетични изледвания, както и развитието на молекулярната биология, водят до все по-голяма точност в поставянето на диагнозата. Това е от изключително значение особено при онкологичните заболявания, при които без качествена патология не може да бъде осъществено адекватно лечение на онкоболните. Доктор Донка Янкова е една от малкото наскоро дипломирали се медици, решили да специализират патология. Изборът ѝ е вдъхновен от сентенция в учебник, че патологията е основата на всички медицински науки. „Във всеки един момент ти си изследовател и търсиш нещо интересно, нещо загадъчно”, казва д-р Янкова, която е специализант по патология в УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“. Щастлива е, че точно д-р Илия Бодуров ще я въвежда в дебрите на нелеката наука, защото той е един от доказаните специалисти с повече от 35 годишен опит. За съжаление младите лекари, желаещи да специализират патология, са малко, а след като вземат специалност, единици остават в България. Освен за болните, изчезването на патоанатомите ще е пагубно и за лечебните заведения. В този смисъл обществото ни е длъжник на лекарите – патолози, а хората трябва да бъдат по-добре информирани за истинската стойност на знанията и труда им, без които поставянето на точната диагноза е немислимо. За д-р Янкова, обаче няма колебания и дилемата – тук или в чужбина, не стои на дневен ред. Решила е, че България и УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ са нейното място!

Д-р Юлий Спасов участва в Световния конгрес за борба с лупус

Дата на публикуване: 02.05.2017

„Лупусът е автоимунно заболяване, което засяга всички органи и системи в човешкия организъм. Целта на XII-я конгрес, който се проведе в Мелбърн, Австралия бе да построи мостове между лекарите и изследователите в борбата с това коварно заболяване.“, сподели д-р Спасов. Лупусът засяга ежегодно най-малко 5 млн. души по света. В България болестта е включена в списъка с редки заболявания, а честотата й е 2 – 3 нови случая на 100 000. Той често засяга жените, главно чернокожите (три пъти по-често) и се проявява обикновено между 15 – 44 годишна възраст. Болестта е непредвидима и потенциално фатална. Тя има най-разнообразни проявления. Поставянето на диагнозата отнема средно около 6 години, но може да достигне и 10, когато много от органите вече са необратимо увредени. На 10 май 2017 г. – Световният ден за информиране за заболяването лупус, сградата на НДК ще грейне в лилаво в знак на съпричастност с милионите хора по света, които страдат от коварното автоимунно заболяване. Лилавото, цветът на лупуса, ще освети един от символите на София от 20:00 до 24:00 часа. Инициативата е на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България  (ОПРЗБ). Техни представители ще очакват съмишленици в 20:00 часа пред централния вход на НДК, за да изразят  заедно своята съпричастност към хората, водещи битка с болестта. Осветяването на НДК в лилаво е част от отбелязването на Информационната седмица на ревматологичните заболявания, която ще се проведе от 8-14 май 2017 г.

Сезонът на алергииге

Дата на публикуване: 27.04.2017

Сенната хрема ни мъчи през пролетта

Световната здравна организация поставя алергията на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Около 20% от хората у нас са с повишена алергична нагласа и ежегодно състоянието им се влошава през пролетта. Именно  през този сезон едно от най-често срещаните алергични заболявания е т.нар. сенна хрема. Тя е известна с медицинското названиe алергичен ринит. Ако тежкият алергичен ринит не бъде лекуван, може да се усложни със синузит, носна полипоза, астма. Полените, които се разнасят във въздуха при цъфтежа на дърветата, са една от причините за  сенната хрема. Човек може да се разболее от сенна хрема от ранна пролет до късно лято, в зависимост от полените, към които е алергичен. Симптомите са изключително неприятни и затормозяващи ежедневието ни. Това са кихане, течащ нос или сърбежи смъдящи или овлажнени очи, сърбежи в гърлото, небцето и ушите, загуба на концентрация, общ дискомфорт.Най-разпространени през пролетта са полените на брезата, ясена и дъба. В случай, че симптомите на сенна хрема не затихват и никакви лечебни средства не помагат, незабавно потърсете лекар. Ако симптомите останат остри, въпреки лекарствата може да се наложи имунотерапия за притъпяване на чувствителността към полените. При тази терапия на алергичния пациент се инжектират минимални количества от веществото, към което е алергичен, за да се създаде имунитет и да се излекува алергията. Ако страдате от сенна хрема, има няколко неща, които можете да направите, за да избегнете досега с полени. Избягвайте да излизате навън, ако съдържанието на полени във въздуха е твърде високо. Носете слънчеви очила, за да ограничите максимално възможността от досег на полените с очите. Промивката на носа със солен разтвор и поставянето на малко количество вазелин в носа намаляват симптомите. Рано сутрин и късно вечер не отваряйте вратите и прозорците вкъщи, защото тогава полените са най-много. Избягвайте парковете и градините, особено рано сутрин. Недейте да лежите на места, където тревата е прясно окосена. Ако някога изпитате симптомите на сенната хрема, можете да откриете към какво точно сте алергични като си направите тестове.

Заразата от морбили се разраства

Дата на публикуване: 25.04.2017

Регионалната здравна инспекция в Пловдив съобщи, че заразата от морбили се разраства. Четири нови случая на морбили са регистрирани през почивните дни в Пловдив. Това съобщава д-р Моника Троянчева от РЗИ. Така до момента случаите са общо 65. Най-много са случаите в град Пловдив - 32, другите са от общините Садово, Стамболийски, Марица, Кричим, Родопи, Брезово, Калояново, Раковски и Карлово. За периода 17.03.-18.04.2017 г. в Регионалната здравна инспекция в Пловдив са били регистрирани 61 случая на морбили. Лабораторно потвърдени са 26 проби, 2 са отрицателни, 1 с променена диагноза рубеола. За останалите се чакат резултати. Само през миналия вторник са били съобщени осем нови случая на заболяването. Заразата се разраства и към околните населени места – общините Родопи, Садово, Кричим, Марица, Брезово, Раковски, Стамболийски, Калояново и Карлово. По предписание на РЗИ са били имунизирани 136 лица. Здравните власти водят списъци с контактните лица и близките на пациентите.

7 - ми април - Международният ден на здравето!

Дата на публикуване: 07.04.2017

Честит празник!

Днес, когато отбелязваме 7 април –  Световният ден на здравето, пожелаваме на всички лекари и здравни работници да са живи и здрави! Не спирайте да бъдете единни, защото сме силни, когато сме заедно! Не спирайте да дарявате живот и да се борите за него до последния миг, защото най-безценното нещо на света е здравето на хората!

д-р Танка Кърпарова                 

д-р Венцеслав Джурков, дм 

Близо 2 млн. деца умират годишно заради мръсен въздух и вода

Дата на публикуване: 07.03.2017

 

Eдна четвърт от смъртните случаи сред най-малките деца в света се дължи на замърсена околна среда, мръсна вода и въздух, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Изследванията на лекарите показват, че това може да е причина за тежки случаи на пневмония, малария, диария   и да причини смъртта на повече от 1 милион и 700 хиляди деца на възраст под 5 години всяка година. В свой доклад СЗО твърди, че вредното излагане може да започне още от утробата и да продължи, ако малките деца дишат замърсен въздух вътре или извън дома си, както и ако са изложени на цигарен дим. Тези фактори увеличават риска от пневмония, а също и от хронични респираторни болести в дългосрочен план като астмата. В предишния доклад на Световната организация от 2016 г. България беше поставена на второ място в света по смъртност на глава от населението заради мръсния въздух, който дишаме. Тогава изследването беше посветено на замърсяването с фини прахови частици. 12.6 милиона души умират ежегодно вследствие на замърсената околна среда, в която живеят или работят, констатира СЗО в миналогодишния си глобален доклад. Това е около една четвърт от общата смъртност на световно ниво, установиха експерти на организацията. 14% от случаите на рак на белия дроб например се дължат на замърсяването на външния въздух, а 17% от тях - на замърсяването на въздуха на закрито. Освен това експертите на СЗО изчислиха, че до 2030 г. броят на хората в риск ще се увеличи заради климатичните промени. От здравната организация препоръчват държавите да правят по-големи инвестиции в подобряване качеството на водата, както и за използване на по-чисти горива.

Шанс за лечение в Европа за хората с редки болести

Дата на публикуване: 02.03.2017

Българи с редки заболявания ще имат възможност да се лекуват при лекари в целия Европейски съюз.Това стана възможно от 1 март, когато новосъздадените европейски референтни мрежи, обединяващи 900 медицински екипа от цяла Европа, започнаха работа. Тези мрежи са уникални и новаторски платформи за трансгранично сътрудничество между специалисти с цел диагностика и лечение на редки или слабо разпространени сложни заболявания. Целта е ежегодно да се помага на хиляди пациенти с редки заболявания, които изискват високоспециализирано здравно обслужване в области, в които експертният опит е рядкост. Редки се наричат тези болести, които засягат не повече от 5 на 10 000 души, а в Европейският съюз от тях страдат около 30 млн. души. Редките и сложните болести могат да доведат до хронични здравословни проблеми, а много от тях са живото застрашаващи. Така например има близо 200 редки вида рак, като всяка година над половин милион души в Европа сe диагностицират с някой от тях.

"Като лекар твърде често съм бил свидетел на трагични истории на живеещи в неведение пациенти с редки или сложни заболявания, понякога без точна диагноза и съответно лечение. Виждал съм как колегите ми изпитват трудности да помогнат, тъй като им липсва информация и възможности да се свържат с други специалисти. Напълно съм убеден, че европейските референтни мрежи могат да облекчат живота на пациентите с редки болести и да проправят пътя към животоспасяващи и променящи живота им открития.", заяви европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.  

Честита Баба Марта!

Дата на публикуване: 01.03.2017

Всички пациенти на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ с мартенички и пожелания за здраве!Първи март е денят, когато с думите: „Честита Баба Марта!“ закичваме  мартеница и си пожелаваме здраве. Когато обаче, на този ден,   си в болница и ти се струва, че здравето е далеч от теб, една мартеничка, вързана с топла усмивка и мили думи – няма цена! Това получиха всички пациенти на нашата болница днес! А най-хубавото е, че и ни отвърнаха със същото!

Честита Баба Марта!

Да сме живи и здрави, весели, румени и засмени! 

Честит рожден ден на д-р Васил Ангелов!

Дата на публикуване: 28.02.2017

Честит рожден ден на д-р Васил Ангелов!

Бъдете жив и здрав! Желаем Ви щастие, много късмет и нови професионални успехи!

Екипа на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“

Ще има нов Национален рамков договор за 2017 г.

Дата на публикуване: 27.02.2017

 

На своя редовен Събор, с 219 гласа "за", 34 "против" и 9 "въздържал се", Българският лекарски съюз (БЛС) взе решение да подпише нов Национален рамков договор със Здравната каса. Съгласно договора, болничната помощ ще получи 1,613 млрд. лв. на година, или толкова, колкото е изпълнението през 2016-а. За специализираната извънболнична помощ са предвидени 219 млн. лв. Общо увеличението на средствата е с около 247 млн. лв., от които 156 млн. ще са средствата в болничната помощ. Месечното плащане до ноември 2017 г. за болнична помощ от Здравната каса е заложено да бъде от 133 млн. лв. “Намираме за голям успех, че бюджетите на болничните заведения ще станат по-гъвкави и ще се определят на тримесечие. Договорихме и след 1 април да бъдат изплатени 19 млн. лв. надлимитна дейност от миналата година.“, каза председателят на Съюза д-р Венцислав Грозев. Прехвърлянето на средствата между отделните здравноосигурителни плащания ще става след представено от БЛС становище. „По този начин ще се опитаме да влияем и да не допускаме без наше съгласие да бъдат прехвърляни средства от една болнична помощ в други групи, като лекарствата например.“, допълни д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС. В НРД 2017 отсъстват текстове за пръстовия автентификатор за извънболничната помощ.

ТВ Европа - за нас

Дата на публикуване: 21.02.2017

УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ приема първите си пациенти през м. март 2012 г. Тя е една от новите, модерни болници в Южна България и разполага с най-съвременна апаратура на водещи световни фирми. При нас работят изявени и доказали се в своята област специалисти. Пациентите се настаняват в нови, широки и уютни стаи със самостоятелен санитарен възел, кабелна телевизия и безжичен интернет. Това,  че УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ e изградена от „нула“, ни позволи да наложим най-високите стандарти за сигурност и удобства, както за пациентите, така и за целия екип на болницата.  Разположена е на 4 етажа, с над 160 болнични легла и 5 операционни зали, оборудвани с техника от най-висок клас.    УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив" е база за практическо обучение на студенти по професионално направление „Здравни грижи“, за преддипломен стаж на студенти от направление „Обществено здраве“ и „Управление на здравни грижи“ и за следдипломно обучение на магистър-лекари за придобиване на специалностите – анестезиология и интензивно лечение, гастроентерология, ортопедия и травматология, ревматология и хирургия. Структурите на болницата имат второ и трето, най-високо ниво на компетентност от Министерство на здравеопазването. Болницата има сключен договор с НЗОК. УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив” е първата болница в страната, в която е въведена програма за лечение на перитонеална карциноматоза чрез Хипертермична интраперитонеална химиотерапия /HIPEC/. Екипът на д-р Николай Белев, дм лекува вече десетки пациенти по този метод.  Клиничните изпитания доказват, че процедурата  HIPEC е изключително ефективна и дава огромен шанс на пациентите да се излекуват и да живеят по-дълъг и качествен живот.

Ден на доброто

Дата на публикуване: 17.02.2017

17 февруари е обявен за Ден на спонтанните актове на доброта

Една сравнително нова инициатива на благотворителните организации по света. На този ден трябва да се опитваме да сме по-добри, мили и безкористни и то без да очакваме в замяна същото, призовават организаторите. Този ден се отбелязва по целия свят. В днешното време на забързаност, етническо и социално напрежение, смисълът на този ден е да направим добро, без значение от националност и етнос. Разбира се, че не трябва да се чака специален ден в годината за да направим добро, но нека да започнем от някъде, казват организаторите. Изразът „Практикувайте актове на спонтанна доброта и безцелна красота“ (Practice random kindness and senseless acts of beauty) е написан от Ан Хърбърт (Anne Herbert) върху подложка за хранене в Саусалито, Калифорния, през 1982 година. През февруари 1993 година излиза едноименната книга на Хърбърт, в която са събрани различни истински истории за спонтанни прояви на добрина. Примери за това са инициативи като „Висящо кафе“ и „Безплатни прегръдки“, „Висящ хляб“ и други хранителни стоки от първа необходимост. И нека не забравяме думите на Марк Твен: „Добротата е езика, който глухите могат да чуят, а слепите могат да видят!“

15 февруари – Международен ден на децата, болни от рак

Дата на публикуване: 15.02.2017

 

Според медицинските статистики, всяка година 200 000 деца по света заболяват от рак, а около 100 000 умират от коварната болест, най-вече защото нямат възможност да се лекуват...Около 70% от малките пациенти оживяват, благодарение на съвременните методи за лечение, а още приблизително 20% биха могли да оцелеят, но умират, поради липса на средства, донорска кръв и квалифицирана медицинска помощ. Международният ден на децата, болни от рак не е ден на отчаяние, а празник на надеждата и победата за малки и големи, лекари и здравни работници, семействата и близките на преборилите се, и борещите се деца, както и на всички онези хора, които не са безразлични към чуждото нещастие. Целта е да се разпространи убеждението, че всяко онкоболно дете заслужава възможно най-добрата медицинска и психологическа грижа и да се припомни, че смъртните случаи са предотвратими с навременна и точна диагностика и адекватно лечение. Символът за съпричастност към децата, страдащи от онкохематологични заболявания, е златната панделка. Статистиката показва, че в България средно за година от рак се разболяват между 100 и 150 деца, които са от новородени до 18-годишни младежи. Международният ден на децата, болни от рак, е глобална кампания, инициирана от Международната конфедерация на организациите на родители и деца, болни от рак (ICCCRO) – мрежа от 180 национални и местни родителски организации от 90 държави и 5 континента.

Решават съдбата на пръстовия идентификатор

Дата на публикуване: 09.02.2017

В петък, 10 февруари, на работна среща ще бъдат обсъдени различните позиции, свързани с Наредбата за пръстовата идентификация при регистрацията на пациенти в болниците. Срещата ще се проведе от 10.30 ч. в Министерството на здравеопазването. На нея ще присъстват представители на ведомството, на Националната здравноосигурителна каса, както и на сдруженията, атакували наредбата в съда (Националното сдружение на частните болници, Центъра за защита на правата на здравеопазването и Федерация „Български пациентски форум“). Окончателното решение на ВАС по повдигнатия спор за законосъобразността на разпоредбата се очаква най-рано през пролетта на 2017 г. От съответното решение ще стане ясно дали Върховния административен съд споделя мотивите на първата инстанция, относно нищожността на наредбата и дали я смята за незаконосъобразна. Междувременно до края на същия месец следва да е приключил преговорният процес между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса по Националния рамков договор за медицинските дейности за 2017 г., в който партньорите следва да се съобразят с действащото законодателство.

Честит рожден ден на д-р Стефан Чолаков!

Дата на публикуване: 08.02.2017

Честит рожден ден на д-р Стефан Чолаков!

 

Желаем Ви много здраве и щастие! Останете все такъв благороден и позитивен човек и лекар, отдаден на професията и пациентите си!

 

Екипа на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“

Честит рожден ден на д-р Панче Кръстев!

Дата на публикуване: 02.02.2017

Честит рожден ден на д-р Панче Кръстев!

Желаем Ви много здраве, щастие и нови успехи в благородната и хуманна лекарска професия!

Екипа на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив"

"Опашката" на грипа идва през февруари!

Дата на публикуване: 02.02.2017

"Опашката" на грипа идва през февруари!

Приемайте витамини и носете предпазна маска

Дългата и тежка зима ни измъчи не само със студ, но и с вируси. И ако синоптиците сега ни обещават кратко затопляне – то за грипа почивка няма. Специалистите казват, че "опашката" на епидемията е през февруари. Най-голям риск има за хората над 65-гoдишнa възpacт,  нoвopoдeнитe, бременните, както и тези с хрoнични зaбoлявaния нa белите дробове и cъpдeчнo-cъдoвaтa cиcтeмa, с yвpeждaния нa бъбpeцитe, на черния дроб, на кръвта, както и с eндokpинни пaтoлoгии. Симптомите на грипа започват да се проявяват между 10-12 часа и 24 часа от момента на заразяването, твърдят специалисти. Първо температурата рязко се повишава до към 38 градуса, след това се усещат болки в мускулите и ставите, болки в гърлото и суха кашлица. Усеща се цялостна отпадналост, човек губи сили. И тогава инстинктивно започваме да се навличаме с пуловери, да се завиваме с куп одеяла. Когато сме болни, ако имаме висока температура, няма смисъл да се завиваме прекалено, съветват специалисти. Правейки го, ние изкуствено поддържаме висока външна температура, която помага да се преборят вирусите, но и разрушава механизма на собствената ни терморегулация. Поради това се увеличава натоварването на сърцето и съдовете. Това може да предизвика сърцебиене, задух и резки скокове в кръвното. Затова "бабините лекове" като обтриването с прохладна вода, а още по-добре с добавен оцет са много по-ефективни начини за намаляване на температурата. Няма никакъв смисъл човекът, който киха или кашля, да бъде "прикован" към леглото, защото при продължителното лежане се намалява вентилацията набелите дробове и бронхите и в тях могат да започнат застойни явления. А отчитайки това, че инфекцията има свойството да се спуска отгоре надолу по дихателните пътища, рискът да се получи бронхит или възпаление на белите дробове е по-висок при тези, които прекарват грипа без да стават от леглото. Дори съществува диагнозата "застойна пневмония", която често се развива при хората, които са били дълго време на легло. Затова специалистите препоръчват разходките у дома. Единственото условие е да бъдете много внимателни и да не стоите на течение. Правилното хранене също е много важно. За да се преработи богатата на белтъчини и мазнини храна, са необходими и много време и енергия. А всички сили на организма трябва да бъдат насочени към борбата с инфекцията. Затова трябва да се приемат храни, които по-лесно се усвояват и не се задържат в червата – например плодове, особено цитрусовите, пресни и задушени зеленчуци, задушена риба, сокове. Вирусът на грипа не обича алкалната основа и затова не пийте минерална вода с подобен състав, защото тя ще ускори и извеждането на лекарствата от черния дроб (например парацетамола, който се съдържа в повечето средства срещу настинка). Според специалистите, приемането на антибиотик, без да има бактериална инфекция, е ненужен за организма. Само лекарят трябва да прецени дали се касае за бактериална или вирусна инфекция. Първоначално е много трудно да се различи "обикновената" настинка от грипа или пневмонията. Симптомите при двете инфекции до голяма степен се припокриват. Грипът и другите заболявания се характеризират с по-тежка и по-ярко изразено симптоматика. Лекарят трябва да разграничи симптоматиката и да постави точната диагноза. Специалистите съветват да не се прави самолечение, а да се консултираме с лекар. Когато един медикамент се прилага без нужда, тогава имаме само страничните ефекти от терапията, без да имаме ползите. Ако искаме грипът да не ни пребори, трябва да спазваме добра хигиена, да приемаме витамини и да носим предпазна маска.

 

Д-р Аврамова и д-р Тепелиев със сертификати от EULAR

Дата на публикуване: 30.01.2017

Специализантите по ревматология на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“ не престават да надграждат уменията си и да се развиват професионално. Д-р Гергана Аврамова и д-р Никола Тепелиев получиха сертификатите си от поредният курс по ставна ехография, организиран от EULAR – Европейската лига на ревматолозите. Теоретичните разговори, лекции и практически обучения са били водени от редица световно известни професори и специалисти в тази област. Артросонографията (АСГ) е важна методика в ежедневната работа на съвременния ревматолог. Тя е една от най-добрите образни техники, поради следните важни предимства: липса на йонизираща радиация, възможност за повторяемост,  динамичен ултразвук (оценка на структурите при движение на ставата), ниска цена.  В ежедневната практика на ревматолога артросонографията е незаменима за ранната диагноза, мониторане хода на болестта и проследяване ефекта от терапията. 

Йорданов ден е!

Дата на публикуване: 06.01.2017

Днес е Богоявление – празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Божидар и Божидара

Йордановден е един от най-големите християнски празници в българския календар. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. На този ден се извършва и празничната Богоявленска литургия, освещава се вода, след което свещениците отиват до водоем (море, река, езеро), където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година. Светото кръщение е едно от седемте тайнства на вярата, при което човек се очиства от греховете. През нощта срещу празника, когато “небето се отвори” се вярва, че всяко желание се изпълнява, стига човек да изрече това, което иска на глас. Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни. В Калофер отбелязват Богоявление с уникалното мъжко ледено хоро във водите на река Тунджа. Хвърлянето на кръста в реката и калоферското мъжко хоро в нея събират гости от страната и чужбина.  По традиция кръстът на Богоявление се дава на най-малкия участник.

Честит празник на имениците!

Честит рожден ден на д-р Петър Русев!

Дата на публикуване: 05.01.2017

Честит рожден ден на д-р Петър Русев!

 

Желаем Ви здраве, щастие и много успехи! Запазете благородството си и любовта към пациентите и лекарската професия!

Екипа на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“

Да ни е честита Новата 2017 година!

Дата на публикуване: 03.01.2017

Честита Нова година!

Нека 2017 да е мирна и успешна! 
Да бъдем здрави, щастливи и обичани!
Нека мислите ни са изпълнени със светлина, а делата ни – с доброта и човечност!

Екипа на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив”

Честит рожден ден на д-р Танка Кърпарова!

Дата на публикуване: 23.12.2016

Желаем Ви много здраве, щастие и успех! Бъдете все така целеустремена, всеотдайна и лъчезарна!

Екипа на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив"

"Благодаря на д-р Шидеров и неговия екип!"

Дата на публикуване: 22.12.2016

„Претърпях операция във вашата болница. Беше ми направена смяна на тазобедрена става. По време на престоя ми в болничното заведение бях очарована от отношението на лекари и персонал към пациентите! Бях очарована от добрата база и поддържаната хигиена. Искам да изкажа моите благодарности към екипа на д-р Свилен Шидеров и да го поздравя за неговия изключителен професионализъм и добър мениджмънт! Нека всички болници да се поучат от тази, и ако това се случи, здравеопазването в България наистина ще бъде на европейско ниво, каквото е в УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ – Пловдив“! Ружа Янева, с.Оряховец“

Болница "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив" отвори вратите си за изкуството!

Дата на публикуване: 20.12.2016

 

С поздравления за инициативата, цветя, чаша вино и пожелания за успех открихме изложбата на двамата именити пловдивски художници Минчо Панайотов и Пламен Бешков в УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“. Идеята, част от болницата да стане галерия по време на коледните и новогодишни празници, бе приета радушно от пациентите и техните близки. „Вие се грижите не само за здравето, а и за душите ни!“, развълнувано сподели Ваня, която е пациентка в ревматологично отделение. „Сега, когато наближават най-светлите празници е прекрасно, че срещите с нашите близки не са само в болницата, а са и среща с изкуството!“ Минчо Панайотов  завършва Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" при проф. Васил Стоилов. Работи живопис, графика, илюстрация. Член е на СБХ, ДПХ  и на Творческо обединение „26 – 5“. Живее и работи в Пловдив. Има над 45 самостоятелни изложби в България и в чужбина,  като последната му проява зад граница е в Париж. Участва в международни, национални и регионални изложби. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия – София, Градска художествена галерия – Пловдив, на галерии и частни колекции в страната, както и в Австрия, Франция, Англия, Германия, Италия, Швеция, Швейцария, Белгия, Унгария, Дания, САЩ, Русия, Холандия, Гърция, Япония, Норвегия и др.  Пламен Бешков е възпитаник на ССХУ „Цанко Лавренов“ в Пловдив. Работи в областта на живописта и графиката.

"Благодаря от сърце!"

Дата на публикуване: 15.12.2016

„С пожелание да бъде Коледата Ви незабравима, а годината – неповторима! Истинските подаръци на Коледа не са опаковани под елхата. Те са в очите на хората, които Ви обичат и Вие обичате. Благодаря Ви за отзивчивостта, топлината и добротата към мен и моето семейство, за високия професионализъм! Д-р Владимирова“ 

Д-р Свилен Шидеров и водещи ортопеди от Европа в полза на пациенти с ограничени финансови възможности

Дата на публикуване: 14.12.2016

Д-р Свилен Шидеров и водещи ортопеди от Европа в полза на пациенти с ограничени финансови възможности

Българо-италианската Фондация „Черноморско-Средиземноморска Медицинска Академия” за четвърта поредна година организира специализиран „Анатомичен хирургически курс за отворени и артроскопски методи при рамо и коляно”. Фондацията е учредена от повече от тридесет български и италиански лекари и от 4 години работи в областта на научно-изследователската и образователна дейност в сферата на медицината и в полза на пациенти с ограничени финансови възможности. Тази година акцентът бе поставен върху хирургичната процедура артроскопия. Прилагането на тази популярна неинвазивна технология изисква сложни технически средства и най-вече голям професионален опит. За успешното провеждане на практическите артроскопски процедури проф.Микеле  Роза разчита на помощта на италиански и български организации по артроскопия /SIA и БААСТ/, както и на известни колеги артроскописти: д-р Паоло Адраванти, д-р Франческо Франчески, проф. Ставрев, проф. Йотов. Присъствието на д-р Шидеров сред едни от водещите ортопеди в Европа е поредното признание за изключителния му професионализъм.

Днес е Никулден!

Дата на публикуване: 06.12.2016

Честит имен ден на д-р Николай Белев,дм и д-р Никола Тепелиев!

Бъдете живи и здрави и не преставайте да дарявате здраве и живот! Желаем ви много щастие и нови професионални успехи!

Екипа на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив

"Д-р Русев спаси едно българско дете от гладна смърт! Благодаря!"

Дата на публикуване: 02.12.2016

"Здравейте!

Искам да изкажа огромната си благодарност на д-р Петър Русев. През септември 2014 г. той спаси живота на моята дъщеря Деница. Поради неустановено неврологично заболяване тя не можеше да се храни през устата, да гълта и се наложи д-р Русев да й постави гастростома с лапароскопска операция. В продължение на 1 година тя беше с назална сонда и не можеше да излиза навън. Благодарение на лекаря с голямо и добро сърце тя все още е жива и може да се показва пред други хора! Този доктор спаси едно бъргарско дете от гладна смърт! БЛАГОДАРЯ за всичко, което сте направили за Дени и за цялото ми семейство!

С много обич и признателност: Калина Клинчева"

Честит рожден ден на д-р Владимир Пенков!

Дата на публикуване: 01.12.2016

Честит рожден ден на д-р Владимир Пенков!
Желаем Ви здраве, щастие и много професионални успехи!

Екипа на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив“

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН

Дата на публикуване: 01.12.2016

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН

 За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. През 2004 г. е създадена независимата организация - World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа. 2383 българи живеят с вируса на ХИВ/СПИН,  показват данни на Министерството на здравеопазването. Над 90% от новорегистрираните с ХИВ инфекция в страната са се заразили по сексуален път.  

Честит първи сняг!

Дата на публикуване: 29.11.2016

 Честит първи сняг!

Вече можем да сложим елхата и да започнем да отброяваме дните до най-вълшебния празник – Коледа!

Участвайте в конкурса на Медицински център "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив" за най-красива Коледна елха! Можете да ни изпращате снимки на елхите, които сте украсили вкъщи на нашата фейсбук страница.    Авторът на снимката с  най-много харесвания ще получи безплатен ехографски преглед на всички коремни органи, както и изследване на пълна кръвна картина.

Срокът за изпращане на снимките е 22.12.2016 г. 

Честит рожден ден на д-р Здравка Цветкова - Стайкова!

Дата на публикуване: 28.11.2016

Честит рожден ден на д-р Здравка Цветкова - Стайкова!

Желаем Ви много здраве, щастие и късмет! Бъдете все така отдадена на медицината - професията на всички времена и всички народи!

Екипа на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив"

Честит имен ден на д-р Катина Димитрова!

Дата на публикуване: 24.11.2016

Честит имен ден на д-р Катина Димитрова!

Бъдете жива и здрава! Нека има много радост и слънчеви усмивки на този хубав празник! А на малката Ви рожба пожелаваме здраве, прекрасно детство и много късмет!

Екипа на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив"

Честит рожден ден на д-р Деспина Стефанова-Барекова!

Дата на публикуване: 22.11.2016

Честит рожден ден на д-р Деспина Стефанова-Барекова!

Желаем Ви много здраве, щастие и професионални успехи!

Екипа на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив"

Днес е Въведение Богородично - Ден на Християнското семейство!

Дата на публикуване: 21.11.2016

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. В българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света. В семейството те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер. Според преданието на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария, баща на св. Йоан Кръстител я посрещнал, благославяйки я. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била "дадена" на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.                               На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света. Този ден Църквата е приела и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Традициите казват още, че след църква, семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

Според народните поверия, на този празник, българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото – сухо.  Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата богата...

17 ноември - Международен ден без тютюнев дим

Дата на публикуване: 17.11.2016

17 ноември – Международен ден без тютюнопушене

„Да спрем да пушим поне за един ден" – с този призив през 1971 година американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден, а със спестените средства основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. През 1977 г. Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, както и в България. Тема на кампанията за 2016 г. е: „Здравословно ний умеем в нашия град да живеем". Темата обхваща здравословния начин на живот, превенцията на поведенческите рискови фактори за здравето, свързани със здравословното хранене, физическата активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето. У нас 37,4% от населението на възраст над 20 години са активни пушачи. Употребата на тютюневи продукти е неефективен начин за справяне със стреса, която води до зависимост и е доказана причина за редица заболявания.

Честит рожден ден на д-р Илияна Петрова-Мумджиева!

Дата на публикуване: 10.11.2016

Честит рожден ден на д-р Илияна Петрова-Мумджиева!

Д-р Петрова, бъдете жива и здрава и все така очарователна и усмихната!

Желаем Ви много щастие и професионално удовлетворение!

Екипа на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив"

С автобус №27 и със собствен транспорт можете да стигнете до УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив"

Дата на публикуване: 10.11.2016

Уведомяваме гражданите, че достъпът до УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив" е възможен единствено по околовръстното шосе, както с градския транспорт, така и с лични превозни средства. Автобусът, който спира точно пред болницата е №27.

Честит рожден ден на доц.Асен Атанасов!

Дата на публикуване: 10.11.2016

Честит рожден ден на доц.Асен Атанасов!

Желаем Ви много здраве, щастие и късмет! А уважението на колегите и доверието на пациентите са най-голямото признание и доказателство за Вашата всеотдайност и висок професионализъм!

Екипа на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив"

Днес е Архангелов ден!

Дата на публикуване: 08.11.2016

Честит имен ден на д-р Михаил Славчев!

Желаем Ви здраве, щастие и много професионални успехи!

Екипа на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив"

Честит рожден ден на д-р Иван Петлешков!

Дата на публикуване: 04.11.2016

Желаем Ви много здраве и щастие! Продължавайте да се грижите за здравето и живота на хората, както винаги сте го правили - с отговорност, висок професионализъм и със сърдечна усмивка за всеки пациент!

Екипа на УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив"

УВЕДОМЛЕНИЕ

Дата на публикуване: 04.11.2016

УВЕДОМЯВАМЕ
гражданите, че спирка №30, намираща се пред УМБАЛ „Еврохоспитал Пловдив“, функционира и се обслужва само от автобус №27, пристигащ от околовръстно шосе. Спирката в посока гр.Пловдив остава на същото място – /бул.“ Коматевско шосе“ – срещу болницата/.

Нови две университетски болници в Пловдив

Дата на публикуване: 19.08.2016

Две от частните лечебни заведения в Пловдив са новите университетски болници в града. Решението за това е на министерски съвет. Според ръководството на медицинския университет модерните условия в частните клиники ще помогнат за по-доброто практическо обучение на студентите.

лед решението на правителсвото, университетските здравни заведения в Пловдив вече са 4. Доскоро такъв статут имаше само държавната болница в града. Но и частните покриват нужните изисквания по закон.

Д-р иван Маджаров, управител на частна университетска болница: "Трябва да си акредитиран с отлична оценка за обучение на специализанти и обучение на студенти. има различни изисквания: като база, като налични специалисти, като преминали пациенти, оперативна дейност и т.н.:

В медицинския университет в Пловдив учат 5500 души. Студентите вече се обучават и в частните клиники. Учебните програми ще се правят така, че упражненията да се разпределят между различните университетски болници.

Д-р Венцислав Джурков, управител на частна университетска болница: " имаме възможност да покажем всички заболявания при пациентите, защото имаме сключени договори по всички пътеки и имаме техника, с която можем да диагностицираме тези заболявания; и като диагностика, за да могат студентите да видят сами изследвания на живо – това, което е добро."
Габриела Ангелова - студент: "Обстановката влияе много и на психиката както на пациентите, така и на нас студентите и на целия персонал, който работи тук. Много по-добрата техника, лекарите са на високо ниво. Много по-добре ни обясняват. Засилват ни интереса по този начин."

Увеличеният брой на частните университетски болници няма да повлияе на дейността на държавната. Няма да има и финансова тежест за университета.

 

бнт

Честита Баба Марта

Дата на публикуване: 19.08.2016

Баба Марта днес разнася

пълна кошница с цветя

и на всеки на ръката,

връзва някаква мечта.

С пожелания за здраве, късмет и благополучие!
Екипа на МБАЛ Еврохоспитал Пловдив

Бъдещите лекари

Дата на публикуване: 19.05.2016

Габриела Ангелова,Виолета Вълчева, Александра илиева, Таниел Минков, Деян Радев, Никола Александров, Лазар Шипчанов, Николай Тончев, Деан Бацелов. Всички те са са студенти в V курс, 11-та група в Медицински университет – Пловдив. Повечето от тях са от лекарски семейства и почти всички са завършили езикови гимназии. В групата са 12 студенти, а 8 получават стипендии за отличен успех. Това е профилът на бъдещите лекари, които искат да останат в България, а чужбина да бъде само опция за специализация и усъвършенстване. Гл.ас.д-р Венцеслав Джурков, дм, който ги води из дебрите на гастроентерологията, казва за тях, че са прекрасни млади хора, които имат много знания и най-важното – сърца за пациентите и любов към професията!

Честит професионален празник!

Дата на публикуване: 07.04.2016

МБАЛ Еврохоспитал поздравява всички свои служители и партньори по повод Световния ден на здравето и здравния работник и професионалният им празник 7 април.Подкрепяме символично националният протест с обозначителни лентички, без да прекъсваме работата си.

Защото най-важно е Вашето здраве!

изразяваме недоволството си срещу новата методика за финансиране на болниците, която от една страна намалява средствата за лечебните заведения, спрямо миналогодишните, а от друга - ги фиксира.

Методиката е обърнала принципа „парите следват пациента” в принципа „пациентът следва парите”.

Което е в ущърб най-много на нашите пациенти.

Д-р Николай Белев, д.м. и д-р Петлешков – единствените български лекари, поканени в Сеул!

Дата на публикуване: 30.03.2016

Съвременната медицина е съчетание от високи технологии, надграждане на уменията и любов към пациента. Поредното признание за изключителните специалисти на медицински комплекс Еврохоспитал Пловдив дойде от Южна Корея, където от 31 март до 2 април се проведе 44-я конгрес по чернодробна, жлъчна и панкреатична хирургия. Д-р Белев и д-р Петлешков бяха единствените български хирурзи, поканени да присъстват на конгреса в Сеул. Южна Корея е страна с висока честота на хепатитни инфекции, цирози и други чернодробни заболявания. Това е и причината, поради която в страната има разработена програма за превенция и борба с тези тежки заболявания, а специалистите им са иноватори в разработването на оригинални методики за трансплантация от жив донор. изключително полезни са били срещите на д-р Белев и д-р Петлешков със световно признатите в тази област – проф. Ким и проф. Хан, който е секретар на Световната асоциация по жлъчна, чернодробна и панкреатична хирургия. Според д-р Белев, подобряването на качеството на здравеопазването е немислимо без постиженията на съвременната наука. "В Еврохоспитал се прави модерен тип медицина на най-съвременно ниво. Тук всеки реализира възможностите си в един прекрасен екип!", допълни още д-р Белев. На предстоящия конгрес на Световната асоциация по жлъчна, чернодробна и панкреатична хирургия, който ще се състои в Бразилия, специалистите от Еврохоспитал ще участват с три доклада, което е още едно доказателство за сериозните постижения и успехи на нашите лекари.

Съобщение

Дата на публикуване: 02.03.2016

ПРОТЕСТ

 

     Ние, българските лекари, не сме съгласни обществото да бъде заблуждавано, да носим отоговорност за изказани неистини от управляващите и да сме съучастници във влошаване на здравословното състояние на обществото.

 

     Ние, българските лекари, работим в условия на нормативна несигурност, необмисленост, понякога дори в незаконосъобразност, наложени ни от МЗ и НЗОК.

 

Моля, извинете ни за неудобствата, които Ви създаваме, но вече търпим дълго и нямаме избор!

Духът на здравето: Съвременни методи за лечение на рак на стомаха

Дата на публикуване: 18.06.2015

 

Ракът на стомаха е едно от най-разпространените заболявания

д-р Николай Белев МБАЛ Еврохоспитал Пловдив

Съвременни методи за лечение на рак на стомаха

Средно статистическият риск е 1 на 111.

интервю пред д-р Неделя Щомова - Духът на здравето

Консултацията с гастроентеролог – предпоставка за здрав стомах

Дата на публикуване: 22.05.2015

Д-р Венцеслав Джурков е роден в гр. Пловдив. Завършва висшето си образование в МУ - Пловдив през 1984 г., където през 1988 г. постъпва на работа. От 1993 г. е асистент към Клиниката по гастроентерология и хепатология - УМБАЛ “Св. Георги”. През 2007 г. защитава дисертация на тема “Ерадикация на Хеликобактер пилори при пациенти със и без кръвоизливи на горния отдел на храносмилателния тракт”.
Участва в създаването на Многопрофилна болница за активно лечение „Еврохоспитал Пловдив”, в която е гастроентеролог и управител.

- Д-р Джурков, какво причинява Хеликобактер пилори?

- Хеликобактер пилори е една бактерия, която населява стомашната лигавица като причинява остър и хроничен гастрит, както и язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника.

Когато се открие и има оплаквания, пациентът трябва да се консултира с гастроентеролог и да му се предпише съответната терапия. Тя продължава между 5 и 10 дни – според различните схеми. Резултатът е добър – до 93-95 процента са излекувани от бактерията. Много рядко  се налага и втори курс.

Лечението е с антибиотици и други препарати.

- Какви са оплакванията, които говорят за наличие на болест на храносмилателния тракт свързана с Хеликобактер пилори?

- Най-честите са болка в епигастриума – на гладно или след ядене и евентуално нощни болки, които събуждат пациентите.  Може да има парене, киселини, общо неразположение, подуване на корема, рядко повръщане.

- Може ли Хеликобактер пилори да причини рак на стомаха, ако не се лекува?

- Наличието на бактерията е преканцероза, тоест предраково състояние. Тя предизвиква остро възпаление на стомашната лигавица – остър гастрит, след това хроничен гастрит, може да доведе до атрофичен гастрит (атрофия на клетките) и оттам  възможност за развитие на ракови клетки. Може и да се получи израждане на нормалните клетки в стомашната лигавица в злокачествени. Затова всеки човек трябва да има едно наум при наличие на бактерия и ако има оплаквания да потърси гастроентеролог.

- Д-р Джурков, според статистиката колко често се среща гастрита?

- Между 80-95%, което има връзка с нашето хранене. Единици са онези, които имат оплаквания и след изследвания нямат промени в стомашната лигавица.

- Коя храна предразполага към развитие на гастрит?

- използването на консервирани храни,  които се консумират у нас – кисело зеле, туршии, пикантната  и често пържена храна, с която се храним. Вярно, че кухнята на азиатците е още по-пикантна , но затова и развитието на рак на  стомаха е много повече – особено Япония – отколкото в другите държави. Затова и там правят профилактични гастроскопии – изследвания на стомаха, за да установяват ранни форми на рак, когато е възможно напълно да  се излекува.  

- При японците основния риск не е ли солената риба, с която се хранят?

- Да, това се смята за рисков фактор. Дали е солената риба, или е определен вид риба или начина на приговяне /предимно пържена/, но вероятно има и други канцерогени в храната, затова при тях наистина ракът на стомаха се среща много по-често, отколкото в Европа.

- На хора със сърдечно-съдови заболявания често им се изписва аспирин. Случва се след време те да станат ваши пациенти, защото се уврежда стомашната лигавица. Какво бихте им препоръчали?

- Бих препоръчал да заменят аспирина с друг антиагрегант, който не уврежда стомаха. Другият вариант е да се изследват за Хеликобактер пилори. Възможно е и изследване на антитела в кръвта (или фекалии) и ако имат, да се лекуват, въпреки че нямат оплаквания от страна на стомаха. Самото наличие на Хеликобактер плюс някои от медикаментите, които увреждат стомашната лигавица, много по - често води до кръвоизливи.

Моята докторантура е точно на тази тема: Кръвоизливи при пациенти, инфектирани с Хеликобактер пилори. изследвах повече от 820 души от Пловдив и региона, както и такива, които са идвали с оплаквания – Хасковска, Старозагорска, Смолянска, Пазарджишка област. 111 от тях бяха с кръвоизлив, останалите бяха контролна група – без кръвоизливи, но имаха оплаквания от страна на стомаха. Сравнявах двете групи за количеството Хеликобактер, за приема не само на аспирин, но и на нестероидни противовъзпалителни средства, които също предизвикват кръвоизливи. Проследявал съм тези пациенти в продължение на 5 години. Проучването започна  през 1997 година, когато нямаше такива медикаменти, които съществуват сега. Затова не при всички имаше добър резултат при лечение. Много е важно какво е количеството на бактерия. Когато е по-голямо много трудно преминава с един курс на лечение.

Наличието на Хеликобактер може да причини също така лимфоми. Затова при тези пациенти, както и пациентите с рак на стомаха е задължително провеждането на антихеликобактерна терапия.

- Д-р Джурков, бяхте заявили, че е необходимо да се наблегне на профилактиката, за да се „спасим” от рака на дебелото черво. Какво е нужно да правим?

- Нужно е хората да знаят, че имат ли пряк роднина – майка, баща, брат, сестра, баба, дядо, които са боледували от рак на дебелото черво, трябва да започнат профилактика поне 10 години, преди навършването на възрастта на откриването на болестта при техния роднина. Такива са препоръките в западните държави. Това трябва да стане дори без човек да има оплаквания. Профилактиката означава изследване за окултни кръвоизливи (които не се забелязват с човешко око, скрити) и ако е положително, пациентът да се насочи за инструментално изследване на дебелото черво.

- Каква е ролята на личния лекар по отношение на профилактиктиката? Той ли трябва да изпрати пациента на профилактични изследвания?

- Личните лекари трябва да обясняват и разпитват, както и да дадат информация кога да започне профилактиката и активно да я препоръчват. В болницата започваме да прилагаме тест за изследване на един ензим. Наличието му може да говори  и за наличие на полипи и/или  рак на дебелото черво. Най-честа причина за рака на дебелото черво е наличието на полипи. Те имат голям малигнен потенциал, тоест да се израждат. Затова всеки полип, който се открие трябва да бъде премахнат от дебелото черво или стомаха. По тази причина, когато правим колоноскопия, ако открием полип по време на самото изследване,  го премахваме ако не е по-голям от  2 сантиметра.

- Наблюдавате ли зачестяване на случаите на рак на стомаха и на дебелото черво у нас?

- Не разполагам със статистика, но за съжаление много млади хора вече боледуват. Ракът на  дебелото черво падна под 30 години, а на стомаха – под 35. Преди го откривахме при пациенти над 55-60 години. Понякога е трудно да повярваме, когато го откриваме в толкова млада възраст, но за жалост е истина.

източник:

Днес Световния ден на медицинските сестри

Дата на публикуване: 12.05.2015

МБАЛ Еврохоспитал поздравява своите служители и партньори по повод Световния ден на медицинските сестри.

Oтправяме към вас, скъпи медицински сестри, своето уважение и благодарност. Вие сте сред нас винаги, когато имаме нужда, и сте част от онова необходимо човеколюбие, без което няма да можем да се справим. Всички ние, които по една или друга причина сме се докоснали до вашия труд и отдаденост, сме ви изключително благодарни.

Пожелаваме ви щастлив празник

С добри пожелания за Великденските празници

Дата на публикуване: 12.04.2015

Д-р Асен Атанасов от "Еврохоспитал": При болки в ставите потърсете ревматолог

Дата на публикуване: 29.10.2014

Д-р Асен Атанасов е доцент в отделението по Ревматология в болница "Еврохоспитал" в Пловдив. Преди години е бил доцент във ВМИ - Пловдив, но от създаването на болница "Еврохоспитал" работи в нея.

Бил е и директор и на УМБАЛ "Св. Георги", председател на борда на директорите в продължение на 6 години.

- Д-р Атанасов, разкажете малко повече за вашето отделение.

- Отделението по ревматология в момента разполага само с 15 болнични стаи, но догодина, живот и здраве, се надяваме да се разшири. Имаме желание и намерение да се привлекат млади специализанти, които с моите колеги да обучим и да работим съвместно.

В отделението имаме всичко необходимо, което може да притежава едно такова отделение, като специалисти, апаратура и ресурс. Имаме съвременен рентген, ставна ехография, поляризационна микроскопия, с една много тясна колаборация с ортопеди и хирургични и ортопедични интервенции на засегнати стави.

Можем да се похвалим с много добри специалисти и имаме пациенти от цялата страна. Като качество на изпълняваната дейност сме на върха и мога смело да заявя, че по добри от нас няма в България.

- Какви заболявания се лекуват в отделението по ревматология?

Отделението по ревматология се занимава с възпалителни, дегенеративни заболявания, остеопороза, подагра, редки системни васкулити и др.

- Какво представляват тези редки заболявания - системните васкулити?

Това са много редки и тежки заболявания при сравнително млади хора. "Васкулит" е общото наименование на цяла група сравнително редки заболявания, които се характеризират с възпаление на кръвоносните съдове.

Съвкупността от всички кръвоносни съдове в тялото образува съдовата система. Може да се причини тежко увреждане на тъканите и органите, особено когато засегнати са кръвоносни съдове на жизненоважни органи, като мозъка, белите дробове, бъбреците и др.

- Кои са най- честите симптоми при тази болест?

- Продължителна температура, болки в мускулите и ставите, коремна болка, възловидни, болезнени и червени кожни образувания или други кожни изменения, включващи виолетово-мрежовидна кожа (livedo reticularis), болки в тестисите при момчета.

- Тези болести подпомагат ли се от здрвавната каса?

- Това заболяване е страшно недооценено от здравната каса. Давам един пример – при едно младо момиче със заболяване "Лупус" - това е автоимунно заболяване, което може да засегне всеки орган или система на тялото, но най-често уврежда сърцето, бъбреците (лупусен нефрит), стави, кожа, бели дробове, кръвоносни съдове и мозък (нервна система) и различни комбинации от органи, касата плаща 200 лв за лечението, а самото лечение е от порядъка на хиляди левове.

- Вашата болница разполага с микроскоп, който е може би е единствен по рода си в България. Ще ни споделите ли какъв е точно този микроскоп и за какво се използва?

- Това е така нареченият поляризационен микроскоп, който открива двойнопречупващи кристали в ставна течност. С него се диагностицира едно сравнително недооценявано заболяване - кристални артропатии. Към тези заболявания влизат подаграта и още много други. Това е цяла наука в медицината - кристалография, която тепърва се развива. Все още не е доразвита и се откриват всеки ден нови кристали, нови кристални структури, правят се анализи. И в това отношение сме на едно съвременно ниво.

- Какви са симптомите, при които пациентите трябва да се обърнат към ревматолог?

- Ако ставата ти те боли и се подува, без да си я ударил или травмирал, значи си за нас. Ако ставата ти се поддува и те боли, след като си се ударил, ходиш при ортопед. За съжаление, много хора, независимо че не са се ударили, при подута става ходят първо при ортопед. Почти всички наши заболявания са свързани точно с това - болки по ставите, отоци по ставите - по големи, по малки стави, по гръбначен стълб. Независимо от заболяването, основният симптом е болки по ставите и мускулите. Затова говорим за ревматология. Също така нашата дейност се нарича артрология - наука за ставите. И когато се изпишем така,част от пациентите асоциират и търсят специалист астролог вместо артролог.

Прочетете повече на

Болница Еврохоспитал - Пловдив, с двудневен уъркшоп по лапароскопска хирургия

Дата на публикуване: 19.09.2014

Двудневен уъркшоп по лапароскопска хирургия провежда Многопрофилната болница за активно лечение "Еврохоспитал" в Пловдив.

Снощи в конферентната зала на хотел Famous House бяха направени две презентации. Темата на първата бе "Технически аспекти на лапароскопската дясна хемиколектомия". Втората презентация бе на тема "Технически аспекти на лапароскопската предна резекция на ректум".

Презентациите предизвикаха голям интерес сред присъстващите лекари специалисти, които се включиха и в дискусия по темите.

Днес форумът продължава в МБАЛ "Еврохоспитал". В 8 часа започва уъркшоп Panther Endo Surgery. Ще бъдат представени практически насоки при използването на инструменти за лапароскопска хирургия. За 9 часа е предвидена демонстрация на лапароскопска предна резекция на ректум.

Източник:

Tотална лапароскопска дуоденопанкреатична резекция

Дата на публикуване: 18.09.2014

В МБАЛ Еврохоспитал Пловдив хирургичният екип начело с д-р Николай Белев извърши тотална лапароскопска дуоденопанкреатична резекция. Казано на обикновен език безкръвно отстраняване на главата на панкреаса, дванадесетопръстника и жлъчния мехур при рак на панкреаса. С други думи хирургични умения от най-високо ниво!

Д-р Димитър Чолаков: имаме отлични условия за развитие на гръбначната хирургия

Дата на публикуване: 13.06.2014

Доктор Димитър Чолаков е неврохирург в болница "Еврохоспитал" - Пловдив. Завършил е в пловдивския Медицински университет преди почти 20 години и пак там е специализирал неврохирургия.

От 2004 г. е специалист по неврохирургия. Бил е аспирант в МБАЛ "Св. Георги", работил е в болница "Токуда" - София, в "София Мед" и в "Еврохоспитал".

Доктор Чолаков, какви заболявания лекувате най-често?

В болница "Еврохоспитал" се занимаваме основно със спинална хирургия. Лекуваме пациенти предимно със заболявания на гръбначния мозък и гръбначния стълб. Най-често срещаната паталогия е дегенеративен гръбнак, т.е. възрастовите изменения в гръбнака, а също ломбалната стеноза, пациенти с дискови хернии, шиини, туракални хернии, които са изключително редки.

Ломбалната дискова херния е най-често срещаната херния в гръбначия стълб . Естествено, работим и травми на гръбначен мозък, тумори. Опитваме се да покрием цялата гама на гръбначната патология и да оперираме пациентите с подобни заболявания. Едно от нещата, които се опитваме да развием и да правим като рутинна практика, е миниинтензивната гръбначна хирургия, перкутанните вертебропластики, дисколизите, когато е необходимо и когато преценката е точна. Дисколизата е един много подходящ метод за лечение на дисковата болест, не на дисковата херния, защото много често се бърка лечението на дискова болест и лечението на дискова херния.

Каква е разликата между дискова херния и дискова болест?

Разликата е, че пациентите с дискова херния имат излизания на дисково съдържание към гръбначномозъчния канал и компресия на гръбначномозъчните структури, било коренче, било гръбначен мозък. А дисколизата е при млади пациенти, до 40-годишна възраст. Има три необходими условия, които, ако се спазват и са изпълнени, резултатът при пациентите е много добър. Това са възраст до 40 г., черен диск на ЕМР-а, т.е. магнитният резонанс не показва херниране на диска, а само увреда, и болки само в кръста. Когато пациентът има и болки по крака, това значи , че вече има притискане на нервна структура и дисколизата е напълно безсмислена. За съжаление, тази процедура от миналата година отпадна от клиничната пътека на здравната каса и пациентите вече трябва да си плащат съответното лечение.

Колко струва за един пациент едно такова лечение?

Около 800-900 лв. е заплащането на болницата. Както казах, не се минава по клинична пътека и няма как да се поеме от здравната каса.

Какво е включено в тази цена?

В тези 800-900 лв. влизат самата перкутанна методика, при която под анестезия на пациента се инжектира диска и се вкарва било озон - това е т.нар. озонотерапия, но се вкарва в самия диск, било с коблация, т.е. термоаблация на диска. Има и други методики, но ние работим най- често озонотерапия, когато се налага и термоаблация на диска. Като при коблацията цената не е 800 лв., защото електродът е много скъп и пациентът си го купува като консуматив от фирмата, която го продава. И преди, и сега здравната каса не поемаше този консуматив и пациентът сам трябва да си го закупи. Цената е от порядъка на 1500 лв. Този метод не е евтин и затова и ние, лекарите специалисти, предпочитаме озонотерапията. Тя е еднодневна манипулация и след направата и пациентът се прибира вкъщи.

Друго какво не поема здравната каса, а е добре пациентите да го знаят?

Другото, което здравната каса не покрива, а има невероятен ефект при пациентите с дегенеративна лумбална стеноза, е епидуралната апликация на кортизонов препарат. Отчетени са изключително добри резултати от този метод, но, за съжаление, и тази манипулация не се поема от здравната каса и затова ние я правим в амбулаторни условия.

Цената на самото лекарство е само 10 лв. Минимална цена за добрите резултати. Ние го правим по най-опростения начин - епидорална блокада, както анестезиолозите правят епидоралните анестезии, усещайки, че влизаш в епидоралното пространство, вече инжектираш и препарата.

Кога и как се прилагат озонотерапията и епидуралната апликация на кортизонов препарат?

Добрата преценка може да я даде добрият специалист и най- важното е да даде добър резултат при пациента. Ако озонотерапията се прави на пациенти, които нямат нужда от това, просто е безмислено да се прави, няма никакъв ефект. Даже може да се окаже и вредна. Лекарят сам преценя на кой пациент каква манипулация или операция да бъде направена.

Имате ли много пациенти?

Нямаме чак такава неотложна спешност като при колегите травматолози и ортопеди. Но естествено, че много пациенти, които са с фрактури и болки и по една или друга причина искат да постъпят в болница "Еврохоспитал", ние ги приемаме и съответно, ако се налага, ги оперираме.След това има много добра физиотерапия, която много добре въздейства следоперативно на пациентите. Аз смятам, че в болница "Еврохоспитал" има много добра възможност за развитието на гръбначната хирургията. Ние сме го направили и се надяваме и за в бъдеще да се развиваме в тази насока.

Какво ново се случва в болница "Еврохоспитал", и по-специално в неврохирургията?

В последната година поради факта, че наистина имаме много голям обем от операции, си закупихме операционен микроскоп, който отговаря на всички европейски стандартизации. Той е с вариоскоп, който ни дава възможност да оперираме абсолютно всичко в областта не само на гръбначия мозък, а въобще на всичко, свързано с мозъчната хирургия.

Д-р Чолаков, разкажете за някоя операция, която е оставила трайна следа в съзнанието ви...

В неврохиругията има много операции, които се запомнят и оставят трайно в съзнанието ни за цял живот. Те дори се разказват и като куриозни случаи.

В гръбначната хирургия няма чак толкова куриозни и фрапиращи неща, но е имало и сме лекували хора с много тежки травми, с тумори на странни места и т.н.

Сещам за един случай с жена, която от дълги години има оплаквания и е лекувана консервативно с диагнозата "дискова херния". Правени са й скенери на ломбални прешлени, а всъщност се оказа, че жената е с два гръбначномозъчни тумора на туракално ниво, които се установиха след ядрено-магнитния резонанс и подробния преглед, който й беше направен.

Това е една от често срещаните грешки в патологията, лекувана от джипита, а по някой път дори и от неврологични клиники, за съжаление. Случва се заради невъзможността да се правят изследвания в много голяма част от болниците и липсата на добра апаратура. Мога смело да заявя, че нашият скенер в болница "Еврохоспитал" е много предпочитан. Има няколко скенера в града, подобни на този, но добрата колаборация и координация между нас и колегите от рентгена дава много добри резултати. Факт е, че обемът на работа на ренгеновото отделение се е увеличил. Това показва, че пациентите и колегите ни предпочитат пред останалите болници. Това е много важно за нас и е много добър показател за работата на всички отделения и лекари специалисти.

Това, че работим в екип е също много важен показател за добрите резултати на болница "Еврохоспитал". И смятам, че и за в бъдеще ще продължаваме да работим така. Още сме млади и да се надяваме, че ще сме живи и здрави още много години, за да помагаме на своите пациенти.

Цялата статия може да видите тук

Специалистите от МБАЛ Еврохоспитал Пловдив споделят опита си в миниинвазивната хирургия с колеги от чужбина

Дата на публикуване: 09.06.2014

Опита си в лапароскопските операции споделят лекарите от МБАЛ "Еврохоспитал" - Пловдив, със свои колеги от чужбина. Наскоро те проведоха своеобразен work shop заедно с двама хирурзи от Полша и един от Румъния, които гостуваха в хирургичното отделение на пловдивската болница.

Бяха демонстрирани лапароскопска оперативна интервенция при рак на стомаха, миниинвазивна процедура при рак на горна една трета на правото черво, както и класически оперативен подход при рак на средна трета на ректума.

Интересът на чуждестранните колеги е насочен освен към хирургичния подход на българските лекари, и към специфичния инструментариум, с който те извършват миниинвазивните операции.

Лапароскопската хирургия е метод на избор за оперативното лечение на повечето заболявания на стомашно-чревния тракт, обясни д-р Николай Белев, завеждащ Хирургичното отделение в "Еврохоспитал". Това направление се развива непрекъснато през последните десетилетия с въвеждането на новите изобразителни техники, оптични прибори с висока резолюция, 3D изображение, микрихирургичен инсрументариум до 3мм, съвременни енергийни дивайси.

Основните предимства на минималноинвазивната хирургия са незначителната оперативна травма, по-слабата постоперативна болка, по-ранното захранване, по-краткият болничен престой, по-бързото връщане към нормален жизнен ритъм.

Този подход има едни и същи дългосрочни резултати при оперативното лечение на повечето онкологични страдания.

Тези особености определят основната роля на лапароскопските техники в съвременната хирургична практика. Методът ще определя развитието на съвременнната хирургия през следващите поне 2 десетилетия. Миниинвазивните оперативни интервенции на дебелото и правото черво са стандартни хирургични процедури при оперативното лечение на рака на дебелото и правото черво.

Специалистите от болница "Еврохоспитал" имат опит с повече от 300 лапароскопски оперативни интервенции на дебелото и правото черво по повод на злокачествени тумори. Бройката на оперираните по този метод пациенти в пловдивската болница непрекъснато нараства.

За период от около една година са направени около 1300 операции, като 35% от тях са извършени по безкръвния начин. Амбицията на хирурзите е този процент непрекъснато да нараства.

В този аспект през тази година е въведено рутинно лапароскопското оперативно лечение на заболяваниата на черния дроб и панкреаса.

"Можем да се похвалим като пионери в страната за някои миниинвазивни оперативни интервенции на черния дроб. Искам да отбележа, че през настоящата година имах удоволствието да се обучавам във водещ световен център по чернодробна и стомашна хирургия. Удоволствие за мен бе престоят ми в ASAN-Medical Center, Seoul, Korea", споделя д-р Белев. По думите му това определено е дало тласък на вижданията и уменията му в областта на лапароскопската хирургия.

"Извършихме поредица от оперативни интервенции, които доскоро бяха "невъзможни". Към момента лапароскопските операции на черен дроб, панкреас, стомах и дебело черво, разбира се, са рутинни оперативни операции в нашето звено" казва хирургът.

Цялата новина може да прочетете само в 

Синхронна лапароскопска разширена дясна хемиколектомия с дясна хемихепатектомия.

Дата на публикуване: 14.05.2014

   Възможностите на съвременната миниинвазивна хирургия са неограничени.

Доказателство за това е извършената през м. Март 2014г. уникална оперативна интервенция от екипа хирурзи в МБАЛ Еврохоспитал Пловдив. През тази седмица беше опериран пациент със злокачествен тумор на напречната част на дебелото черво и голяма метастаза -14 см. в десен чернодробен дял. Извърши се синхронна лапароскопска разширена дясна хемиколектомия с дясна хемихепатектомия. В превод- едноетапно отстраняване на дясната и напречната част на дебелото черво плюс отстраняване на дясната част на черния дроб. Пациентът е захранен, раздвижен, без болка и в много добро общо състояние.

Киселините са сигнал и за сериозни заболявания

Дата на публикуване: 12.05.2014

Гастритът и язвата са свързани с една бактерия - Хеликобактер пилори; Унищожаването и рязко подобрява симптомите и служи за профилактика на рака на стомаха

Д-р Пенка АКРАБОВА,защеждащ отделени по Гастроентерология в МБАЛ “Еврохоспитал”

 

Интервю на Мила КОВАЧЕВА

- Д-р Акрабова, твърди се, че през пролетта се обострат язвите и гастритите. Така ли е?

- Ако проследим сериозната медицинска литература, ще видим, че се споменава за пролетно-есенна сезонност на обострянията. Със смяната на климата и промяната на начина на хранене стомашните заболявания се обострят. Но моите лични впечатления са, че в последните години тази сезонност все повече се губи.

- На какви симптоми трябва да обърнат внимание пациентите?

- На появата в горната част на корема, “под лъжичката”, упорита болка. Тя има много неприятен характер. Може да бъде пареща, скубеща, гризяща, дълбаеща. Тя може да бъде нощна болка, може да е болка, която се явява на гладно и се успокоява след прием на храна. Явява се или в рамките на деня, или в ранните сутрешни часове. Тези симптоми са по-характерни за язвената болест. За съжаление невинаги тя протича класически, както сме свиквани да четем в учебниците и да наблюдаваме при част от пациентите. Особено при жени, при по-възрастни хора, може да има по-нетипично протичане. Да има тъпа болезненост с неточно определена характеристика, която да се явява половин-един час след нахранване. Дори и при такава симптоматика трябва да се предприемат мерки. Човек не трябва да има никаква болка и дискомфорт и ако нещо го смути, особено когато е навършил 50 години, по-добре да потърси помощ, без да се страхува, че страда от прекомерна предпазливост. Лекарят ще прецени кой симптом е тревожен и кой не. Така ще успеем да поставим по-рано диагнозата на по-сериозните заболявания.

- Много често обаче пациентите си казват, че имат киселини, и пият някакво лекарство, дори сода за хляб, и с това си спестяват ходенето да лекар. Какво ще кажете на тези хора?

- Содата за хляб дори не трябва да я коментираме. На всеки трябва да е ясно, че тя няма този траен ефект, който биха искали да получат. Напротив. След краткотрайно облекчаване на симптомите стомашна киселинност се засилва още повече и в крайна сметка киселините се завръщат с по-голяма сила и всички се обръщат до по-сериозни медикаменти. За съжаление понякога сами си ги купуват от аптеките. Ако киселините са явяват веднъж в месеца или два-три пъти в годината бихме могли да ги неглижираме. Защото те най-често са проява на рефлукс, който се среща от време на време у 90 процента от хората. На ако тези киселини зачестяват и смущават качеството на живот, груба грешка е да се приема сода, да се купуват произволни медикаменти. Защо? Защото киселините могат да бъдат симптом на по-сериозни заболявания - от една страна. От друга - вече се знае, че гастрити, язви, гастроезофагеална рефлуксна болест и рак на стомаха са свързани с една бактерия - Хеликобактер пилори. Нейното унищожаване, ако я има, може да доведе до рязко подобрение на симптомите, до излекуване на рефлуксезофагита, гастрита или язвата, и много важно - да профилактика на рака на стомаха. Ако не се премахне бактерията, а ние лекуваме със случайни средства само киселините, тогава рискът от по-нататъшни усложнения нараства значително.

- Зачестява ли ракът на стомаха?

- Световните статистики - европейските и нашите, показват една постоянна честота, която никак не е малка. И най-лошото е, че все още сме много далеч от ранната диагноза на рака на стомаха. Хората живеят притеснено, не си обръщат внимание, особено в по-ранна възраст, неглижират оплакванията, не търсят специализирана помощ. А понякога т.нар. малки симптоми на ранния рак са толкова трудно доловими от пациента, а понякога и от общопрактикуващия лекар, че се пренебрегват. Закъснява се с посещението при гастроентеролог, гастроскопия и уточняване на диагнозата.

- Д-р Акрабова, може ли да изброите някои насочващи, първоначални симптоми?

- Би било много стряскащо, ако кажа, че един от ранните симптоми е хората да “забележат”, че имат стомах. Друго: изпитвали са удоволствие от храната, а вече не изпитват, отслабване на килограми. Те могат да се дължат и на напрежение.

- Отслабването не е ли късен симптом?

- Късен е. Но когато няма никакви други, и това би могло да бъде начален симптом. Толкова много хора отслабват на килограми поради някакъв стрес или друго неразположение, че дори и този симптом понякога се неглижира.

- Какво бихте препоръчали на онези, които имат проблеми със стомаха в резултат на обезболяващи медикаменти, които трябва да приемат поради други заболявания, най-често костни?

- Ако им се явят проблеми със стомаха или имат данни за предхождащо стомашно заболяване, е редно да вземат и препарат, който защитава стомашната лигавица. Бих предписала на всеки. Изпише ли се единият медикамент, да се взима и другият, защото ние, гастроентеролозите, сме видели много проблеми, създадени от подобен род препарати. Но искам и нещо друго да подчертая. Такива медикаменти се рекламират непрекъснато. Като се започне от главоболие, менструални болки, болка в пръста, болка в кръста и се продават без рецепти. Това безконтролно рекламиране и продаване е истинска напаст.

Жена пише до здравния министър: В "Еврохоспитал" - Пловдив, ми спасиха живота

Дата на публикуване: 06.05.2014

"Случаят, който ще опиша, е уникален и заслужава да бъде разгласен не само сред лекарското съсловие, но и на целия български народ." Това пише в благодарствено писмо, изпратено до министъра на здравеопазването Таня Андреева, пациентка от Ямбол, на която е извършена животоспасяваща операция в болница "Еврохоспитал" - Пловдив.

През 2013 г. при медицински преглед на жената е открит тумор в коремната кухина, за който впоследствие се разбира, че е с големи размери и тегло 4.4 кг. Приета е в "Пирогов" - София, където започнали да я прехвърлят от едно отделение в друго. В крайна сметка й е направена операция, която се изразявала в отваряне на коремната кухина и зашиване веднага след това. "Заключението на лекарите бе, че не е възможно да отстранят тумора, защото са засегнати главни кръвоносни съдове", пише в писмото си пациентката.

При изписването й от "Пирогов" заявили на близките й, че й остават не повече от два месеца живот. След отчайващото заключение на софийските професори тя потърсила болница "Еврохоспитал" - Пловдив. Приели я с внимание и грижа, до деня на насрочената операция лекарите от екипа ежедневно я посещавали. "Чудех се как намират време след напрегнатите дни, заети с операции, да отделят време за мен, подготвяйки ме психически за предстоящата интервенция", разказва в писмото си жената.

При операцията, която продължила 8 часа, бил отстранен туморът, както и единият нефункциониращ бъбрек, част от срасналата се с тумора вена кава инфериор и артерия реналис декстра. В момента жената е с отлични резултати от всички изследванията, напълно здрава е и работи.

"Не съм само аз, на която тази болница е дарила живот. Прекланям се пред екипа от лекари специалисти в "Еврохоспитал", за които многократно съм заявявала, че са достойни за Нобелова награда, ако се връчваше такава за колектив", пише благодарната пациентка.

06.05.2014

Източник:

Д-р Николай Белев: За да си успешен лекар, трябва да се раздадеш докрай

Дата на публикуване: 02.02.2014

Д-р Николай Василев Белев е роден през 1973 г. във Велинград. Завършва медицина през 1999 г. в МУ в Плевен. Две години е бил общопрактикуващ лекар във велинградското село Дорково. Специализира хирургия от 2002 г. в I Хирургична клиника в „Пирогов” за 2 години, а после в Клиниката по жлъчно-чернодробна и трансплантационна хирургия към ВМА в продължение на около 5 г. Шест месеца е бил началник на отделение „Спешна хирургия” отново във ВМА. От юни 2008 г. е началник на клиниката по „Хирургически болести” във Военна болница в Пловдив.

От март  2012 г. ръководи Хирургичното отделение на МБАЛ „Еврохоспитал Пловдив”.  Интересите, които поддържа са в областта на онкологичната хирургия. Специализирал е лапароскопска хирургия, жлъчно-чернодробна хирургия, колопроктология във Франция, Швейцария, Австрия, Словения и др.

Защитава докторска дисертация на тема „Миниинвазивно лечение на рака на дебелото черво при възрастни болни” и от юни 2013 г. е доктор по медицина.

Предстои му да вземе участие с доклад в XIII Световен конгрес на световната асоциация по хепатобилиарна хирургия в Сеул, където ще остане на допълнителна специализация в едни от най-големите чернодробни центрове в света.

Д-р Белев, какво може да предложи съвременната медицина като лечение на пациентите със злокачествени заболявания и какви са предимствата на лапароскопската хирургия?

Повече от 2/3 от болните са с онкологични новообразования, в това число заболявания на черния дроб, панкреаса, стомаха, дебелото и тънкото черво, като идеята е голяма част от хирургичните интервенции да бъдат осъществени по миниинвазивен и лапароскопски начин. Около 30-35% от нашата дейност е в рамките на миниинвазивната хирургия.

Общоизвестните предимства са в този смисъл, че е безкръвна, което е свързано с по-малката кръвозагуба, защото не може да се каже, че няма никаква кръвозагуба при лапароскопията. Предимство е минималната тъканна травма, която се генерира при тази процедура, по-малката болка в постоперативен период и по-краткото възстановяване и връщане към нормален ритъм на живот на пациентите. А това е много важно.

В такъв смисъл, очаква ли се в бъдеще лапароскопския подход изцяло да замести конвенкционалния? Техническото усъвършенстване на апаратите и инструментите за лапароскопска диагностика, както развитието на електрониката революционизират хирургията с този хирургичен метод.

Лапароскопската хирургия е настояще – това е метод, който се развиваше в края на миналия век, сега в момента повечето от процедурите се извършват на базата на доказателственост, така че, той е не само равностоен, но и основен метод за лечение на повечето хирургични заболявания към момента.

Единият метод не изключва другия обаче, а те просто се допълват. Винаги казвам, че едно от предимствата на лапароскопската хирургия е, че след това винаги може да преминеш към конвенкционален подход.

Ако не успеем да завършим дадена процедура по миниинвазивната методика, се минава на конвенкционалния метод. Очаква се обаче, в следващите 20-30 години той ще бъде прокламиран, ще бъде още по-добре развит с навлизането на съвременните видеоизобразителни методики, роботната хирургия и т.н.  В близко бъдеще се очаква хирургията да бъде все по-миниинвазивна, все по-щадяща в лечението на пациентите.

Какви са постиженията в МБАЛ „Еврохоспитал Пловдив” в тази насока?

Аз бих се похвалил с това, че в нашето отделение през ноември се извърши първата миниинвазивна процедура върху черен дроб, която включваше отстраняването на дясна половина. Според мен това е най-високото ниво в чернодробната хирургия. Но ние имаме съответните условия, организация и възможност да го направим. и се надявам, че тази операция няма да е последната и ще даде един старт в лапароскопската хирургия.

А Здравната каса покрива ли изцяло лапароскопските операции?

Това е огромен проблем, който не е решен за съжаление в условията на коремната хирургия в България. Първо никой не е калкулирал себестойността на една такава процедура в различните аспекти, когато оперираме дебело черво, стомах, черен дроб, жлъчка и т.н. След като няма съответната капитация и експертна оценка на това колко струва тази процедура, никой не се наема с ангажимента да плати съответните разходи по тази операция. имам предвид, че Здравната каса има съответна капитация по клинични пътеки за съответните заболявания и процедури, но те не включват разходите по миниинвазивното лечение. Това изисква всяка болница да си направи оценка на това какъв тип консумативи са нужни, за дадената оперативна интервенция и съответно със заповед на управителя.

В нашата болница се процедира точно по този начин – има остойностяване на всяка една такава процедура. и, пациентите за съжаление, за да стигнат до една такава операция, трябва да си осигурят средства за съответната оперативна интервенция.

Увеличават ли се онкологичните заболявания и как може да се предпазим?

Това е световна тенденция, казвам коментирайки заболяванията, които лекувам ежедневно. Онкологичните новообразувания на стомаха, червата, черният дроб, панкреаса, общо взето в последните 20 години има един умерен ръст на нарастване на злокачествените образувания на стомашно-чревния тракт с около 2-3% годишно.

Превенцията е в основата на ранното откриване и предотвратяване на появата на такъв тип заболявания, но имайки предвид, колко сложен е процесът на ракообразуването, няма по какъв начин да се препоръча някаква строга рецепта или предписание, което да доведе до профилактика на образуването. Но все пак човек трябва да живее в някакви рамки и норми, които биха били най-добре балансирани като фактор водещ до профилактика.

Самите образувания могат да бъдат наследствено обособени, в следващия момент мутациите на гените могат да бъдат образувани в рамките на реалния човешки живот, живеем и в една среда, в която трудно бихме могли да кажем какви вредности експонираме ежедневно, било то във въздуха или храната. Особено в храната. Мисля, че това е един сериозен проблем, който към момента може би не оценяваме адекватно, но наличието на огромни възможности в хранителната индустрия, свързани с използването на консерванти, оцветители и химикали, води до пагубни въздействия върху точно този тип процеси на ракообразуването. Но все пак, по отношение на храненето, в диетата ни трябва да има изобилие на пловдове и зеленчуци, стига да нямат нитрати.

Стресът е един от големите бичове на съвремието, който не можем да управляваме за съжаление, и в крайна сметка като се натрупат различни рискови фактори, трудно можеш да намериш пътя, по който може да спреш даден процес.

идеята е да се изгради един рисков подход с дадени групи, които биха развили дадени заболявания. Това е т. нар. скринингов подход и през определен период от време съответните групи да бъдат изследвани, за да може заболяванията да се хващат в по-ранен стадий. Това ще доведе до по-добра ефективност в леченията на дадени заболявания и при всички положения, по-малки разходи за тяхното лечение, което никак не е маловажно.

И да се върнем отново на дейността на Хирургичното отделение към МБАЛ „Еврохоспитал Пловдив”. Каква е Вашата стратегия за развитие през 2014 година?

В нашата болница са заложени много стриктни критерии – подготовката на кадрите като най-важен елемент, т.е. хората са абсолютно подбирани, реализирани, доказани в своите предишни дейности. Апаратурата е следващото звено, което е на много добро ниво, за да може да осъществява нашите изисквания към диагностиката. Организацията е третия компонент, който също е много важен, за да може да получаваме такива резултати.

В нашето отделение миналата година са извършени общо 1450 оперативни интервенции. От тях около 65-70% са в областта на голяма и много голяма хирургия според класификаторите. За да се случи това нещо, тези неща, които изброих са абсолютно задължителни. На базата на тези критерии, в рамките на миналата седмица успяхме да защитим акредитация и сме на най-високото ниво на компетентност в хирургичната йерархия. имаме възможност за увеличаване на броя на специализантите през следващата година, което е едно наше сбъднато желание.

Някои от нещата, които предвиждаме да осъществим през тази година са; разкриване на център за лечение на труднозаздравяващи рани и стартиране на програма за бариатрична хирургия за лечение на пациенти с патологично затлъстяване.

Кога можем да кажем, че пациентът е за бариатрична хирургия?

Бариатричната хирургия или хирургията на патологичното затлъстяване влиза в действие, когато имаме патологично затлъстяване в определени рамки. Затлъстяването се оценява според индекса на телесната маса и индикации за такава хирургия има при индекс над 40. Т.е. трябва да са опитани другите методи, да няма повлияване от съответното диетично лечение.

За тази цел е необходимо да имаме  един тим много добре балансиран и работещ по определени критерии. Трябва да бъде включен хирург, реаниматор, ендокринолог, гастроентеролог, диетолог и психиатър. Това е минимумът от хора, които трябва да организират такъв тип лечение. Самото лечение не се изчерпва с операцията, а изисква по-дълъг период на въстановяване – беседи, наблюдения.

А какво включва оперативната интервенция при този тип хирургия?

Процедурата е миниинвазивна и се извършва върху стомаха. Стандартът, който се проповядва от съвременната хирургия на затлъстяването, се нарича ръкавна резекция на стомаха. Пак казвам, тази процедура има добри резултати, когато се работи екипно. Това са сериозни интервенции със съответните рискове и усложнения и затова трябва да има добра организация, за да може да се предотврати това.

Обикновено скенерите са направени така, че да изследват хора до 180 кг., затова болницата трябва да бъде с подходяща апаратура.  Другото условие е, че за самата болнична стая  има определени изисквания – леглото на болния трябва да може да издържи на тежест 200-300 кг. , санитарните възли трябва да са пригодени по определен начин – това всичко трябва да е налице, за да се осъществи една такава процедура. идеята ни е да направим една стая за лечението на тези болни по съответните изисквания, защото по данни около 20% от пациентите са с патологично затлъстяване, не всички от тях имат нужда от бариатрична хирургия и процентът, който бихме могли да лекуваме е доста малък.

именно по тези причини в България нямаме такъв оформен център, а периодично се правят по една, две операции на някои места в страната.

Накрая, нека да завършим разговорът с нещо лично. Колко часа е било най-дългото Ви дежурство и как се разтоварвате от ежедневния стрес?

Докато специализирахме хирургия работихме около 100-110 часа седмично, което е свръхнатоварване, но за да се получат нещата в аспекта, който би искал да реализираш в хирургията, трябва да се раздадеш до безкрай. За да станеш качествен хирург или лекар няма как да прескочиш този период. След дежурство се работеше пак, след работа се започваше дежурство и това беше един нормален ритъм в продължение на години наред.

А относно свободното време и почивката - сред любимите ми занимания е плуването - правя го два, три пъти седмично за разтоварване от напрежението. Също много обичам  да ходя в планината със семейството ми на разходка.

Д-р Николай Белев: Лапароскопската хирургия е доказала своята ефективност при лечението на рака!

Дата на публикуване: 03.12.2013

Имам поставена диагноза рак на дебелото черво.

Какво може да предложи съвременната медицина като лечение на пациентите със злокачествени заболявания и какви са предимствата на лапароскопската хирургия?

За отговор на читателското писмо потърсихме д-р Николай Белев. Той завършва магистратура по медицина в МУ-Плевен през 1999 г. През 2011 г. е свободен докторант към ВМА, а по-късно и магистър по здравен мениджмънт - МУ-Пловдив.

Специализирал е лапароскопска хирургия, жлъчно-чернодробна хирургия, колопроктология във Франция, Швейцария, Австрия, Словения и др. Работил е в “Пирогов”, във ВМА, от м.г. е началник на хирургичното отделение към болница “Еврохоспитал”-Пловдив.

“Съвременното лечение на злокачествените заболявания е комплексно и включва химиотерапия, хормонотерапия, имунотерапия, таргетна терапия, лъчетерапия, операция, локални аблативни техники. В зависимост от диагнозата и стадия на болестта се започва с един вид терапия и се преминава на друг тип лечение. Например през последните години предоперативното лъчелечение на рака на правото черво се превърна в стандарт.

От гледна точка на лекарственото лечение може да се каже, че живеем в ерата на таргетната терапия. Това са моноклонални антитела, насочени срещу рецептори на растежни фактори на туморите - съдови, епидермални. Тези медикаменти значително подобриха лечението на метастазирали злокачествени заболявания на дебелото черво, на млечната жлеза, на меките тъкани и др.
Но хирургията остава основен метод на лечение за локален контрол на раковите заболявания, както и на хирургически отстранимите метастази. Лапароскопската хирургия на рака на дебелото черво е доказала своята онкологична същност. Няма значима разлика в дългосрочните резултати при сравнението на лапароскопската с отворената процедура.

Предимствата на лапароскопската хирургия са основно в краткосрочните резултати. Методиката води до по-лека оперативна травма, по-слаба постоперативна болка, по-бързо възстановяване на чревната функция, по-ранно захранване и раздвижване, по-малко постоперативни усложнения, по-кратък болничен престой, по-бързо връщане към обичайната активност, по-добри козметични резултати”, отговаря експертът.
Източник: Blitz.bg

Рядка за България операция извършиха хирурзи в Пловдив

Дата на публикуване: 01.12.2013

Първата операция в България на безкръвно отстраняване на част от черния дроб направиха хирурзи в Пловдив. Интервенцията бе извършена в МБАЛ "Еврохоспитал" в Пловдив. Подобни операции не са правени у нас, но са рядкост и в чужбина.
Първата операция за безкръвно премахване на дясната половина на черен дроб, направиха хирурзите от болница „Еврохоспитал” в Пловдив. 73-годишният Димитър Димитров е имал злокачествен тумор на дебелото черво, който е развил метастази в черния дроб. Ден след успешната операция пациентът се чувства добре.
Безкръвната интервенция е направена през 5 отвора в коремната кухина. След премахването на болната част от черния дроб, вече няма данни за заболяване.
Добрият екип, новата апаратура и създадената организация на медиците им помагат за първи път да извършат подобна интервенция у нас.
Методът на безкръвната операция помага на организма да се възстанови много бързо след интервенцията.

Източник: Телевизия Европа

Д-р Венцеслав Джурков: Все повече пациенти идват с предварително поставена от тях диагноза

Дата на публикуване: 20.11.2013

Д-р Венцеслав Джурков е роден в Пловдив. Завършва висшето си образование в МУ - Пловдив през 1984 г., където през 1988 г. постъпва на работа. От 1993 г. е асистент към Клиниката по гастроентерология и хепатология - УМБАЛ “Св. Георги”. През 2007 г. защитава дисертация на тема “Ерадикация на Хеликобактер пилори при пациенти със и без кръвоизливи на горния отдел на храносмилателния тракт”.

Участва в създаването на Многопрофилна болница за активно лечение и медицински център „Еврохоспитал” в Пловдив, в която е гастроентеролог и изпълнителен директор.

- Д-р Джурков, статистиката сочи, че броят на хората с ракови заболявания се увеличава. Каква е причината според Вас?

- Причините са комплексни, ако беше една щяхме да можем да я предотвратим. За съжаление при тези заболявания се наблюдава не само увеличаване, но и подмладяване – вече имаме пациенти под 20-годишна възраст с рак на червата и на стомаха. Често повтарям, че когато млад човек потърси лекарска помощ  и има сериозни оплаквания не бива с лека ръка да му казваме: „Нищо ти няма”.

 Един от моите първи случаи беше 21-годишно момче, което беше ходило при 8 лекари, а аз бях деветия и оплакванията му категорично говореха за това, обаче никой не можеше да допусне, че на такава млада възраст  може да има рак. Изследванията доказаха това, направихме му операция и сега си е жив и здрав.

- Т.е. навременното диагностициране може да спаси човешки живот?

- Да, ако навреме се диагностицира и се направи операция с последваща химиотерапия пациентът има големи шансове. Особено при младите хора, защото там много по от рано и много по-бързо се развиват разсейки.

- Това означава ли, че най-доброто лечение е профилактиката?

- Профилактиката за мен е не човек да се наблюдава постоянно и да чете непрекъснато в интернет и да си намира сам симптоми и диагнози. Забелязал съм, че все повече пациенти идват с предварително поставена от тях диагноза. А това е наша работа – те си казват оплакванията, а ние поставяме диагнозата.

Често пациентите, идвайки при нас казват: „Не, аз съм си прочел всичко, насясно съм”. Нека да оставят тази работа на нас - затова се следва и учи толкова години медицина, а след това и цял живот.

Сега има много болници, които имат договор със здравната каса, така че човек може да отиде без да се обременява финансово и да си направи изследвания, ако има нужда.

- Наследствеността важен фактор ли е при развитието на раковите заболявания? Трябва ли да се тревожим, ако имаме болни роднини?

- Наследствеността също има значение, но не тя е основното. За мен наистина една от сериозните причини е начина на живот, стресът също има голямо значение, макар че няма как да го докажем, че той е един от основните фактори за причиняване на рак. Храните, сигурно и те са от значение, макар че си мисля, че България човек още може да намери качествена храна.

- Само ако имаме сериозни оплаквания ли трябва да потърсим лекарка консултация, защото в този забързан начин на живот доста често не си обръщаме внимание и идваме при вас едва, когато е твърде късно?

- Да, една част от хората идват късно, а други са такива, че твърде много се вглеждат в себе си и едва ли не си търсят заболявания. И колкото е странно имаме пациенти, които накрая доживяват да получат заболяването, което цял живот си мислят, че имат.

И накрая, каква е Вашата „рецепта” за здраве?

- За да е здрав човек трябва да води активен двигателен живот с подбиране на храната – повече плодове и зеленчуци, месо, риба. И доколкото може да се ликвидира стреса без използването на медикаменти. Смятам, че универсална рецепта за здраве няма, всеки сам за себе си трябва да намери кое е най-подходящото за него.

Модерен Център по образна диагностика предлага високотехнологични изследвания на пациентите

Дата на публикуване: 16.05.2013

Няма заболяване, което да не изисква  поне един от методите на образната диагностика в диагностичния процес. Ето защо с откриването на  болница „Еврохоспитал - Пловдив” през март 2012-та година е създаден и Центърът по образна диагностика към нея. Той разполага с дигитален рентгеноскопичен и графичен апарат, 16 слайсов компютърен  томограф, дигитален мамографски апарат и ехограф. Тази апаратура позволява  извършването на почти всички образни изследвания.

В Центъра по образна диагностика се извършват множество изследвания като рентгеноскопия и графия на бял дроб и сърце, на корем и пикочоотделителната система, както и рентгенография на  части от скелета при травматични промени,  възпалителни и дегенеративни заболявания.

Тук се извършват  контрастни рентгенови изследвания на  гастроинтестиналния  тракт - пасаж и иригография с двоен контраст, на пикочоотделителната система - венозна урография, цистография и уретрография, интервенционални методи на изследване с участие на специалисти по гастроентерология и хирургия като ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография,  трансдренажна  холангиография.

Съвременният компютърен  томограф в Центъра по образна диагностика дава възможност за диагностика на заболявания на главния мозък и задна черепна  ямка, в областта на белия дроб и медиастнума, корема и малкия таз.  От голямо значение  е възможността за  извършване на съдови изследвания- ангиопулмография,  мозъчна ангиография, както и  аортография  имащи съществено значение при  хирургичните операции  определящи  вида на оперативната интервения в зависимост от състоянието на  съдовото русло и отношението  към патологичните процеси.

Все по-голямо значение придобива и КТ урографията, даваща повече информация за функцията на  бъбреците, ангажираност на съдовете при туморни заболявания, дренажни смущения и причината за тях, ангажираност на органите на пикочоотделителната система от други патологични процеси в корема и малкия таз.

Абдоменалната ехография  с модерния ехографски апарат  в голяма степен дава насока за патологичните промени и последвящи изследвания в диагностичния процес при заболявания на коремните органи/черен дроб,жлъчен мехур,панкреас,слезка и бъбреци/ и органите на малкия таз/пикочен мехур,простстнс жлеза,матка и яйчници/, както и повърхностните структури/ млечни жлези и щитовидна жлеза/.

От особено значение е наличието на дигитален мамограф в Центъра, който дава възможност за профилактика и ранна диагностика на рака на млечната жлеза, с откриването на патологичните лезии с малки размери, което е основа за своевременно лечение и увеличаване  преживяемостта.

В диагностичния процес на млечната жлеза значително място заема и ехографията, като допълнителен метод за установяване на патологични процеси, а при млади пациентки - и като основен метод в диагностиката.

Тук всеки пациент може да получи резултатите от проведените изследвания, както на хартиен така и на електронен носител.

Екипът на  Центъра по образна диагностика се състои от двама лекари с призната  специалност по образна диагностика и двама лаборанти. Д-р Илияна Петрова Мумджиева, завеждащ Образна  диагностика е с 30 - годишен стаж по специалността, със специализация в Университетските болници в Пловдив и София и с многократни участия в международни обучения и конгреси. Д-р Димитрис Псомас е с над 10-  годишен стаж по специалността, с обучения в чужбина и участие в международни форуми. Рентгеновите лаборанти са с дългогодишен стаж и опит.

Iзточник: 

40% от язвите зарастват сами

Дата на публикуване: 13.03.2013

Деляна Михнева

40% от язвите на стомаха зарастват сами без лечение. Когато се приложат и лекарства, процентът нараства на 90. Това съобщи в предаването „Клиника на шестия етаж" на Дарик радио гастроентерологът от МБАЛ „Еврохоспитал" доц. Николай Кръстев. Той подчерта, че лечението на язвата само с билкови продукти е крайно неуместно. Съвременната медицина разполага с ефективни методи, които от години изключват дори операция. Отделно зад една язва могат да се крият много сериозни заболявания, предупреди доц. Кръстев.

Причинителят на язвата - бактерията хеликобактер пилори е доказан канцерогенен фактор при рака на стомаха. Има достатъчно лабораторни изследвания, с които да се определи състоянието на пациента, обясни доц. Кръстев. Той допълни, че гастроскопията и биопсията остават основни методи за диагностика на пациента.

Един язвеноболен е добре да има 4-кратно хранене, с минимална обработка. За предпочитане са варените, печените и задушените храни с ниско съдържание на сол. Продуктите с високо съдържание на целулоза, както и консервираните трябва да се избягват. Същото се отнася за бобовите храни. В „забранения списък" влизат газираните напитки, белите и червени вина, които дразнят стомаха.

Някои пациенти казват, че с приема на малко концентриран алкохол успокояват болката. Това е обяснимо, тъй като всеки агресивен фактор стимулира защитите на организма. Тези хора обаче трябва да знаят, че не са застраховани от кръвоизлив на стомаха, а последствията от него могат да са опасни, подчерта доц. Кръстев.

Източник: DarikNews.bg

Д-р Тихомир Боев: Възрастта на хората, поразени от инфаркт, пада под 35 години

Дата на публикуване: 09.01.2013

При болка в гърдите над половин час, изтръпване на лявата ръка, изпотяване и отпадналост веднага търсете спешна помощ.

Не бива да се чака ритъмното нарушение да си мине само, има риск от опасни усложнения.

Д-р Тихомир Боев, началник на отделение по вътрешни болести и кардиология в МБАЛ “Еврохоспитал” - Пловдив.

Д-р Боев, какво представлява вътрешно отделение?

Вътрешно отделение има 9 кардиологични, 9 ревматологични легла, по 3 хематологични и нефрологични. Разполагаме с 6 лекари, 6 сестри и 4 санитарки. Отделението работи на 24-часов режим и 9 пътеки на Здравната каса - най-важните по специалността.

Напоследък много често се поставят стентове. Това неизбежно ли е при спасяване на човешки живот при инфаркт?

Това е един от начините за спасяване на човешки живот, но не и единственият. Малко се спекулира с тази тема. Нищо против колегите от интервенционална кардиология, но може и по друг начин да се помага на пациенти в тежко състояние - било медикаментозен, било хирургичен. Но всички инфаркти, всички тежки стенокардии на този етап са показани за интервенционална кардиология. Друг е въпросът за неспешните планови пациенти, при които може да се помогне по много други начини.

Доколко е опасно да се получи ритъмно нарушение и предсърдно мъждене? Как трябва да действа пациентът в такива случаи?

Предсърдното мъждене е едно от сериозните усложнения в кардиологията, което може да има като последствие мозъчен инсулт, понякога инфаркт на миокарда. Затова моят съвет е пациентите да не чакат да си “премине само”, а да потърсят компетентен лекар, Спешна помощ, спешно отделение. Ние също лекуваме предсърдно мъждене. Имаме немалко такива случаи, възстановяваме бързо ритъма, без да има последствия за пациента. Искам да кажа, че възстановяването на ритъм е неинвазивно и неболезнено, изисква малко усилия, стига пациентът да дойде навреме. Ако се чака, става по-сложно.

Какво значи “навреме”?

При нас срокът от началото на пристъпа е 48 часа. След това се изисква по-продължително лечение и пролежаване, после пак се опитва възстановяване на ритъма, но има риск от усложнения - тромбози, емболии, които трябва да бъдат ликвидирани в хода на лечението.

Налага ли се след това постоянно лечение?

Да, при всички пациенти, включително и по-младите, които нямат сърдечно заболяване. Изисква се т.нар. противорецидивна терапия за недопускане на втори-трети или пореден пристъп от предсърдно мъждене. Както и лекуване на заболяването, което е довело до това състояние.

Какво кръвно налягане трябва да поддържаме? Напоследък се чува от хора над 50-годишна възраст, че е нормално да имат кръвно над 130/90. Така ли е?

Стандартното, нормално кръвно налягане е 120/80, но това важи за по-млади хора. Над 50-годишна възраст трябва да се проследяват стойностите и ако са над 130/90, вече говорим за хипертония. Друг е въпросът, че при по-възрастни пациенти, които са били дълго време с високо кръвно налягане, стойностите 120/80 се считат за много ниски и могат да предизвикат инциденти.

Затова при всеки човек нормалното кръвно е строго индивидуално - в зависимост от възрастта, от сърдечното заболяване, от редица други рискови фактори, като висок холестерол, диабет, промяна в сърдечните структури в резултат на хипертонията. Оттук нататък ние преценяваме на какво ниво да бъде то. Но основното е: 120-130 на 80-85 милиметра.

А когато въпреки приема на медикаменти срещу хипертонията стойностите не падат?

Имаме немалко такива пациенти, при които се изявяват различни усложнения на хипертонията, като сърдечна недостатъчност, остра мозъчна исхемия, сърдечна исхемия. Подходът е различен. Смяна на терапията, преценяване дали има намеса на бъбреците, на ендокринните жлези, съдови промени, които също предизвикват високо кръвно налягане. Много индивидуално е при всеки пациент, но в повечето случаи се справяме, независимо колко високи са стойностите.

Какви са симптомите на инфаркта, когато човек трябва да действа незабавно?

Най-често е болката в гърдите, независимо как ще протече - като силна болка или като тежест. Обикновено тя продължава над половин час, придружава се със силна отпадналост, изпотяване, изтръпване на лявата ръка, понякога челюстта. Може да има гадене, повръщане. Пациентът се чувства много отпаднал и в такива случаи най-разумно е да се извика Спешна помощ. В такива случаи пациентът се транспортира по възможно най-бързия начин в клиника по инвазивна кардиология и сърцето се спасява до голяма степен. Имахме такъв случай на наш колега съвсем скоро и човекът е жив и здрав, даже започна работа.

Трябва ли преди това да се опита нитроглицерин под езика?

Всички пациенти, които имат стенокардия, знаят много добре, че при болка в гърдите веднага се взима нитроглицерин или от съвременните средства - спрей-препарати, които се впръскват в устата. Но ако не премине болката след прием на нитроглицерин, задължително трябва да се извика спешна медицинска помощ.

Вие се занимавате с превантивна кардиология. Кои са рисковите фактори за сърдечните заболявания? От какво трябва да се пазим?

Рисковите фактори за най-честото заболяване - исхемична болест на сърцето, са хипертонията, наднорменото тегло, високият холестерол, тютюнопушенето, диабетът и ред други “по-малки” фактори. При съответната корекция опасността от исхемична болест намалява. При нашите пациенти прилагаме такъв подход, освен лечението на моментното състояние.

Ако не обръщаме внимание на рисковите фактори, значи се оставяме изцяло на хапчетата, на инвазивната кардиология, на кардиохирургията. За съжаление по-младите пациенти разбират за какво съм говорил, когато настъпят усложненията. След един инфаркт дори и да спреш цигарите, нещата не са лесни по-нататък. Аз постигам нелош ефект от работата си, особено сред по-млади хора, които се занимават с бизнес.

Зачестяват ли инфарктите сред младите хора?

Преди 10-12 години възрастта, след която се случваха инфарктите, беше 50 години. Сега всички държави отчитат намаляване на средната възраст на инфаркта, която достигна 35 години, дори и под нея. Рязкото увеличаване на рисковите фактори, за които споменах, е причината за падане на възрастта дори и под 35 години. Което вече е страшно! Затова ролята на първичната профилактика в кардиологията е много важна. Това е най-трудният раздел в нашата специалност, защото изисква много инвестиции и усилия от страна на лекари и здравна система.

Източник: Framar.bg

70% от хората са чувствителни към магнитните бури

Дата на публикуване: 09.01.2013

Деляна Михнева

70% от хората на Земята са чувствителни към магнитните бури. Най-тежко са засегнати сърдечноболните, страдащите от хипертония, инфаркти и други подобни заболявания. Това заяви в предаването „Клиника на шестия етаж" кардиологът от МБАЛ „Еврохоспитал" д-р Тихомир Боев. Той уточни, че магнитните бури повишават кръвното налягане, съсирваемостта на кръвта и хората стават напрегнати, понякога получават главоболие и гадене. Интересен е фактът, че преди 20 години броят на чувствителните към явлението е бил двойно по-малък и това се дължи на увеличената слънчева активност, допълни той. Хората, които не се влияят от магнитните бури обикновено са с добра физическа култура и живеят здравословно.

Вярно е, че сърцето може да боли. Симптоми за кардиологични проблеми са болките в средата на гърдите, изтръпване на лявата ръка и задух. При наличието им трябва да се обърнете към лекар и в никакъв случай да не прибягвате до самолечение, подчерта д-р Боев.
По думите му твърдението, че болните от сърце и високо кръвно трябва да се хранят безсолно, е мит. Хората усвояват солта по различен начин и не може да се каже кой и какви количества може да приема, каза още д-р Боев.

Тревожна е тенденцията за рязък спад във възрастта на сърдечно-съдовите заболявания. Преди години от тях страдаха хората над 60 години, а сега заболяват дори тийнейджъри, посочи д-р Боев. Той даде за пример свой пациент, който получил инфаркт на 16 години вследствие на употреба на анаболни препарати. Не са за пренебрегване и енергийните напитки и кафето. Употребата им стимулира нервната система, но е опасна за сърцето и води до трайни увреждания във времето, предупреди д-р Боев.

Според него при кардиологичните болести няма сезонност, а по-скоро „празничност". Българинът злоупотребява с храни и напитки по време на празниците. При болните от сърдечно-съдови заболявания това е причина за влошаване на състоянието и води до чести посещения при кардиолога след няколко дни, прекарани на трапезата.

Източник: DarikNews.bg

 

Ако паднете в снега, отидете веднага на лекар

Дата на публикуване: 12.12.2012

Деляна Михнева

До 24 часа след падане в поледиците се препоръчва пострадалият да бъде прегледан от лекар - специалист. Това посъветва в предаването „Клиника на шестия етаж" на Дарик радио ортопедът от МБАЛ „Еврохоспитал" д-р Христо Аврамов. По думите му това е необходимо в случай, че има фрактура, която не е видима на пръв поглед. Често хората отиват на лекар 7-10 дни след травмата, когато е трудно за лекарите да коригират счупването и възстановяването е по-бавно, обясни д-р Аврамов.

По отношение на правилната позиция на гръбначния стълб най-щадяща за тялото е лежащата поза. Правата стойка натоварва прешлените с около 100 кг, при седнало положение - със 140, а при легнало - с едва 50 кг. Тези цифри са постоянни и не зависят от теглото на човека, допълни д-р Аврамов. Той посъветва хората, които прекарват по-голямата част от деня си седнали, да правят кратки разходки на всеки 2 часа.

За дамите д-р Аврамов препоръча ползването на обувки с токове до 5 сантиметра. Носенето на по-високи от тях променя механиката на цялата стойка и опорно-двигателния апарат. Стъпалото има 3 опорни точки - на първия и петия пръст и на петата. При носенето на високи токове опората се измества само към пръстите и така натоварва както стъпалото, така и цялото тяло, обясни д-р Аврамов.

Сред често срещаните ортопедични заболявания при новородените са вродената луксация на тазобедрените стави и кривите крачета, съответно 6% и 0,3% от бебетата в България. Кривите крачета представляват вътреутробно изкривяване на стъпалата, а не на краката на новороденото. Категоричен мит е битуващото мнение, че изкривяването на бебешките крачета в областта на коленете е предизвикано от дългото ползване на памперси. По-голямата част са растежен проблем, който отминава във времето, каза още д-р Аврамов.

При учениците проблем е сколиозата - изкривяването на гръбначния стълб, за който обаче се прави хипердиагностика, подчерта ортопедът. Той цитира данните от профилактична кампания, направена в пет софийски училища. Резултатите показват, че 65% от децата там са с гръбначни изкривявания. Официалната статистика сочи, че 10-12% от новородените имат сколиоза. Под 1% са тези с гръбначни изкривявания и изменения в прешлените, допълни д-р Аврамов.

Сколиозата е два вида - вродена и придобита. Втората се дели на такава с и без изменения в прешлените на гръбначния стълб. Когато няма функционални изменения - говорим за порочна стойка. Тя се причинява от тежки раници, неправилно седене на чин, дълго стоене пред компютър и други. Порочната стойка не е фатален проблем и може да се коригира с лечебна гимнастика, каза още д-р Аврамов.

Източник: DarikNews.bg

Техника с висока резолюция „вижда” язви на стомаха

Дата на публикуване: 14.11.2012

Деляна Михнева

Язви и други болести на стомаха откриват японски ендоскопски апарати в МБАЛ „Еврохоспитал Пловдив". Те са уникални за града в момента, съобщи в предаването „Клиника на шестия етаж" на Дарик радио гастроентерологът и управител на болницата д-р Венцеслав Джурков. Той уточни, че японската техника е с висока резолюция и така помага за лесното локализиране на язви, тумори и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

С тези апарати е възможно да се наблюдават промените в стомашната лигавица в начална фаза. По този начин пациенти без сериозни оплаквания могат да бъдат излекувани без да се стига до оперативно лечение, допълни д-р Джурков.

Самото изследване се извършва като това с конвенционалните апарати, като може да бъде направено с пълна упойка. Изследването на стомаха трае 2-3 минути, а това на дебелото черво - между 5 и 15 минути. То се покрива от Здравна каса.

Ако бъдат диагностицирани навреме, голяма част от болестите на стомашно-чревния тракт могат да бъдат излекувани почти на 100%. По този начин на пациента ще му бъде спестена операцията, от която следва трудно възстановяване.

В някои страни като Япония този тип изследвания са профилактични и много пациенти ги правят, дори без да имат оплаквания. При наследствена обремененост е добре стомахът да се преглежда поне веднъж на 12 месеца, а за дебелото черво - на няколко години.

Симптомите за проблеми са тежест, подуване на корема, общо неразположение, отпадналост, липса на апетит, киселини, повръщане, гадене.

Като изтезание за организма д-р Джурков определи пропускането на закуската и компенсирането с обилна вечеря, което много българи правят. Хората имат доста вредни хранителни навици и от опит зная, че трудно се отказват от тях. Затова препоръчвам поне обилното и не толкова полезно хранене да се редува с физическа активност - посещение на фитнес зала, разходки в парка или планината, каза още д-р Джурков.

Содата, която много българи пият, за да се справят с киселините е добър вариант, стига с нея да не се прекалява. Постоянната употреба води до изтъняване на стомашната лигавица и оттам до различни заболявания. На пазара вече има достатъчно алтернативи за премахване на киселиността, които са в пъти по-безвредни и щадящи стомаха, допълни д-р Джурков.

Източник: DarikNews.bg

Артрозните заболявания вече засягат и 35 годишните

Дата на публикуване: 12.04.2012

 Д-р Свилен ШИДЕРОВ, началник на отделението по ортопедия и травматология към МБАЛ “Еврохоспитал” - Пловдив 

Интервю на Мила КОВАЧЕВА

- Д-р Шидеров, какви интервенции извършвате във вашето отделение?

- Това, което се работи в ортопедията и травматологията, извършваме и ние в отделението към болница “Еврохоспитал” Като се започне от артроскопиите на стави ­ коленна, тазобедрена, раменна, менисцектомии, отстраняване на скъсани менискуси, пластики на кръстни връзки, изваждане на свободни тела от ставите, премине се през травматологията  ­ счупване на крайници, гръбнак, таз, със съответните остеосинтези и манипулации по наместване на тези кости, и се стигне до смяна на стави. Отделно правим мекотъканни операции, пластики на сухожилия, мускули.

- Кажете повече какво представлява артроскопията, прилага се вече при доста хора?

- Артроскопията е миниинвазивна техника за проникване в коляното. Това е модерната медицина. През отвор около 3 милиметра се прониква в коляното и през специална оптика са оглежда цялата става, тестват се връзки, менискуси, ако има свободни тела - се отстраняват. Какъвто проблем има, се решава в момента. Тоест това е не само диагностика, но и лечение.

- Амбулаторно ли се извършва манипулацията?

- Не. Болният трябва да бъде приет, защото артроскопията се извършва под анестезия. А това е свързано с общи изследвания, тестване, ако е необходимо - консултация със съответен специалист, най-често кардиолог и алерголог.

- Прилагате ли някакви иновационни техники?

- По-модерните технологии са заключващи плаки и пирони. Те се прилагат най-често при счупвания и корекция на кости. Мисля, че в Пловдив само ние правим пластика на предна кръстна връзка. Това е, когато в коляното има скъсана кръстна връзка, което причинява нестабилност. Тогава тя трябва да се подмени. Това става пак с  миниинвазивна техника - взима се сухожилие от болния и по определен начин се прекарва през бедрото и подбедрицата, и се застопорява в определено положение. Прави се с артроскоп, без да се отваря коляното, както навремето се работеше.

- Коя е най-често срещаната патология във вашата област. Като изключим може би счупванията?

- Най-честата е колянната. Поради това, че сме тясно специализирани в тази насока. През зимата най-чести са счупванията - глезени, китки, тазобедрени стави при възрастни хора. В поставянето на протези медицината напредна доста. При материалите, от които се изработват протезите, също са използвани нови технологии, така че организмът да ги приема. Ако са правилно поставени, пациентът не трябва да има оплаквания, да се интегрира и да започне работа, ако е в такава възраст, сравнително скоро след операцията. В рамките на 15-20 дни до зарастването на раната и свалянето на конците той може да ходи.

- Има ли млади хора с износване на ставите?

- И тук се забелязва “подмладяване” на артрозните промени в ставите, които налагат поставянето на ендопротеза. Докато преди се сменяха стави само на 65-70-годишна възраст, и то при счупване, тоест когато е неизбежно, сега с артрозни промени има хора и на 35-40 години. Това, което преди беше рядко срещано. Единственото лечение в този случай е подмяна на ставата. Това, което също прави впечатление ,са туморните заболявания при по-млади хора. В отделението има трима души на възраст около 45 години с костни тумори към момента. Да не говорим, че те се срещат и при деца.

- Могат ли да се коментират причините за това?

- Доста причини се изтъкват. Донякъде стресът, донякъде наследствеността. Тук трябва да наблегнем на профилактиката. Хората имат ли оплаквания от дадена става, нещо, което ги тормози повече от седмица  ­ нощни болки, които им пречат да спят, пречи им да ходят, подутина, оток, по-добре да се обърнат към специалист, отколкото да се успокояват, че е временно явление, а след това да стане късно за диагностика и лечение.

- Д-р Шидеров, отделението е много голямо, с колко стаи разполагате?

- Разполагаме с 33 легла плюс опция за още 15. Тоест, ако запълним тези легла, можем да ползваме допълнително. Легловата база за ортопедия и травматология е за около 45-50. В момента са запълнени 45, горе-долу на предела

Дигитален мамограф храща тумори колкото оризово зърно

Дата на публикуване: 05.04.2012

 Д-р Венцеслав ДЖУРКОВ, управител на МБАЛ  “Еврохоспитал Пловдив”

Интервю на Мила КОВАЧЕВА

- Д-р Джурков, бихте ли представили екипа си? Кои са хората, на които ще разчитате?

- Завеждащ на вътрешно отделение е д-р Тихомир Боев. Той е кардиолог, дългогодишен асистент от Медицински университет - Пловдив. В кардиологията се извършва консервативно лечение на болестите на сърдечно-съдовата система. Правят се ехокардиографии, велоергометрии, холтер. Ревматолог е доцент Асен Атанасов, също дългогодишен преподавател в МУ. Там също ще се прилага консервативно лечение и диагностични и терапевтични артроскопии. Нефрологичните заболявания са поверени на д-р Здравка Цветкова - отново асистент в продължение на дълги години в МУ. В отделението ще се лекуват голяма част от заболяванията на отделителната система. Ехограф и цветен скенер от най-висок клас ще помагат за диагностиката. В хематологията ще наблегнем основно на диагностика и лечение на анемичния синдром.

- Болницата е с насоченост към гастроентерологията, какво ще кажете за отделението?

- Това е идеята за създаването на болницата. Да се прилага всичко в областта на гастроентерологията. Да превърнем в рутинни неща, които са правени тук-там, от време на време. Имаме налична техника и специалисти. Разполагаме с 4 ендоскопски зали - две за долна ендоскопия, една за горна и една за специалното изследване - ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография. Чрез него се прави визуализация на жлъчния мехур и могат да се премахват камъни без хирургична намеса. Ще се правят (лигират ­ връзват) разширени вени на хранопровода, неоперативно лечение на кисти на панкреаса и всичко останало, което се прави в модерната гастроентерология. Хирургията е на най-високо ниво. Правят се операции на черен дроб, на задстомашна жлеза, ендоскопски операции на тумори на стомаха и червата. Д-р Николай Белев е завеждащ на хирургичното отделение. Той е бил началник на хирургично отделение във Военна болница. Възпитаник е на професор Владов, който извършва чернодробните трансплантации в София. Затова интересът му е най-вече към заболявания на черния дроб.

- Имате и ортопедия.

- Да, там завеждащ е д-р Свилен Шидеров. Ще работят заедно с д-р Аврамов. Още втората седмица отделението от 31 легла им беше тясно. Мога също да кажа, че имаме най-добре обзаведената патохистологична лаборатория ­ това го признаха и софиянци, която се ръководи от д-р Илия Бодуров.

- Каква апаратура има в Медицинския център?

- Началник на отделението по образна диагностика е д-р Илияна Петрова, дългогодишен кадър на УМБАЛ “Свети Георги”. Разполагаме с изключително модерен скенер - с много мощна тръба, което подобрява визуализацията на образа. Ще правим и цветни томографии на пациентите, които са дошли за компютъртомографско изследване. Това е изключително полезно, когато има тумор и трябва максимално да се отстрани процесът и да се запази здравата тъкан. Отграничава здравата от болна тъкан, като по този начин дава възможност да се направи по-щадяща операция. Това е много важно за хирурзите, затова си позволихме тази скъпо струваща инвестиция.

Благодарение на него ще се правят органосъхраняващи интервенции. Разполагаме с дигитален мамограф. Такъв все още не знам да има в Пловдив. С него може да се диагностицира тумор на млечната жлеза, по-малък от 1-2 милиметра - колкото оризово зърно. И когато се хване в такъв стадий, гърдата може да се запази. Лабораторията ще се ръководи от д-р Ася Козанова. В нея ще се правят всички параклинични изследвания

В Пловдив се открива най-новата и модерна многопрофилна болница за Южна България

Дата на публикуване: 10.03.2012

Новата модерна Многопрофилна болница за активно лечение "Еврохоспитал Пловдив" и Медицинският диагностичен център "Еврохоспитал Пловдив" към нея се откриват на 10.03.2012 г. (събота) от 11.00 часа в Пловдив на ул. "Коматевско шосе" 79. Медицинският комплекс отговаря на високите европейски стандарти. Той ще работи със Здравната каса. В програмата на МБАЛ "Еврохоспитал Пловдив" важно място заема профилактиката, доказала решаващата си роля за ранната диагностика и успешно лечение на редица заболявания във всички развити страни.

МБАЛ "Еврохоспитал Пловдив" разполага със 137 легла в 4 отделения - вътрешни болести, хирургия с 5 операционни зали, гастроентерология, ортопедия, анестезиология и интензивна терапия. Оборудвана е с техника от най-висок клас: ултрамодерен компютърен томограф за образна диагностика, дигитален мамограф, дигитален графично-скопичен рентгенов апарат, лапароскопски набори за "безкръвни" операции на тумори. Медицинският комплекс разполагат още с кръвна банка, лаборатория за микробиологични и медицински изследвания. Уникални за Южна България са и четирите ендоскопски зали, в които ще се провеждат високо технологични изследвания и съвременни оперативни начини на лечение.

Очаквани официални гости на откриването на МБАЛ "Еврохоспитал Пловдив" и Медицински център "Еврохоспитал Пловдив" са Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, областният управител на Пловдив Здравко Димитров и кметът Иван Тотев. Домакин на събитието е д-р Венцеслав Джурков ДМ, Изпълнителен директор на акционерното дружество и Управител на болницата. Водосвет ще отслужат свещеници от Пловдивската митрополия.

Битовият алкохолизъм и хроничните хепатити увеличиха заболяванията на черния дроб

Дата на публикуване: 13.12.1901

 Д-р Николай БЕЛЕВ, началник на хирургично отделение към МБАЛ “Еврохоспитал” ­- Пловдив
Отстраняват злокачествени тумори на дебелото черво чрез лапароскопски операции, престоят в болница е кратък, а възстановяването бързо
 - Д-р Белев, какви интервенции извършвате в хирургичното отделение?

- Специфичен елемент в нашата дейност е чернодробната хирургия. Имаме възможност - кадрови и инструментален, да лекуваме болни с първични и вторични злокачествени заболявания на черен дроб. Тоест работим високо съвременно ниво на чернодробна хирургия. Оперираме също така злокачествени новообразувания на стомах, дебело черво, тънки черва. За съжаление две трети от болните са със злокачествени заболявания.

Лекуваме новообразувания на панкреаса, остър и хроничен панкреатит. Смятам, че сме едно от малкото звена в региона, където се извършва лапароскопска колопроктология на онкологични заболявания - миниинвазивно лечение на колоректалния карцином. Това е съвременното направление, което има много добри краткосрочни и дългосрочни резултати.

Предимството при него е бързото възстановяване, краткият болничен престой, по-големият постоперативен комфорт и по-бързото адаптиране и връщане към нормалните условия на живот на пациентите.

Искам да подчертая, че лекуваме и всички нуждаещи се възрастни пациенти над 70 години, без да правим каквато и да било селекция. Предимствата, които изредих, са важни за тях, защото решават огромни медицински, социални и икономически аспекти.

Хирургичното отделение има 21 легла на втория етаж и още 26 на третия, където е разположен операционният блок и отделението по анестезиология, реанимация и интензивни грижи. В болницата се работи съвременно високо ниво на интервенционална гастроентерология. Идеята е комплексно обслужване на болните с гастроинтестинални заболявания ­ диагностика в отделенията по гастроентерология и оперативно дефинитивно лечение в хирургическо отделение.

Работим по всички клинични пътеки в рамките на най-високото ­ трето ниво на компетентност според националния стандарт по хирургия. Имаме достатъчно специалисти, апаратура и 5 операционни маси.

- Вие имате интерес в чернодробната хирургия?

- Имал съм късмета да се обучавам и работя в специализирана клиника по жлъчно-чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия под ръководството на проф. Никола Владов във ВМА София. Така че чернодробната хирургия представлява за мен сериозен интерес, който развивам непрекъснато.

Член съм на Световната асоциация по жлъчно-чернодробна и панкреасна хирургия. Ежегодно посещавам форумите на асоциацията. През юли тази година имаме участие на Световния конгрес в Париж. Затова с екипа, който създаваме в болницата, смятам, че нашите пациенти могат да бъдат лекувани по един съвременен протокол и стандарт.

Въпреки че болницата роботи от сравнително кратко време, вече имаме няколко пациенти с чернодробни резекции. Последният пациент, който оперирахме преди една седмица, беше с първичен чернодробен рак и хроничен хепатит В - доста сериозна интервенция с отстраняване на дясната част на черния дроб. В момента пациентът е в добра кондиция. Предполагам, че в следващите дни ще бъде изписан.

- Увеличават ли заболяванията на черния дроб?

- Абсолютно категорично да. Факторите са няколко: битовият алкохолизъм, високата честота на вирусните инфекции ­ хепатит В и хепатит С, които при ненавременно и неадекватно лечение водят до хронична чернодробна увреда, а в по-късен стадий ­ евентуално и до чернодробен рак. Много по-често е метастатичното засягане на черния дроб от рак с други първични локализации.

Трябва да се знае, че хирургичното лечение е основно при третирането на чернодробните метастази. Значение за увеличаването на честотата на чернодробните заболявания имат и повишените диагностични способности през последните години и развитието на инвазивната гастроентерология. Ние трябва да отговорим на предизвикателството и да предложим най-адекватния метод за лечение.

- Правите ли операции на бял дроб?

- Не. От гръдната хирургия доброкачествените и злокачествените новообразувания на млечната жлеза са направленията, по които работим в болницата. Разполагаме с единствения в региона дигитален мамограф, последно поколение ехограф с високочестотен трансдюсер и 16- срезов ангиоскенер с най-големите диагностични възможности за Пловдив.

Това дава сериозно предимство при диагностиката. Предлагаме безкръвно лечение при диафрагмални хернии, гастроезофагеална рефлуксна болест, жлъчнокаменна болест. Заболяванията на щитовидната жлеза също са приоритет и имаме сериозен опит в хирургичното им лечение.

Разбира се, при нас се лекуват голям брой пациенти със заболявания на ануса и перианалното пространство ­ безкръвно лечение на хемороидална болест, анални фисури, перианални фистули. Прилагаме модифицирана техника за трансанална ендоскопска микрохирургия.